Torba tasarı komisyondan geçti, iki ilçe il oluyor

Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması onun yerine Cizre ve Yüksekova’nın il yapılmasını içeren torba tasarı komisyondan geçti. Tasarı aynı zamanda şehit ailelerine ÖTV’siz araç da öngörüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, şehit yakınına ÖTV’siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak’ın ilçeye dönüştürülerek Yüksekova ve Cizre illerinin kurulmasına ilişkin düzenlemeleri de içeren tasarı kabul edildi.

Hakkari ve Şırnak illeri kaldırılarak, Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere “Yüksekova”, Cizre ilçesi merkez olmak üzere de “Cizre” adıyla yeni iki il kurulacak.

Eski Hakkari il merkezi “Çölemerik” adıyla ilçeye dönüştürülürken, Derecik Beldesi merkez olmak üzere Yüksekova ilinde Derecik adıyla yeni bir ilçe ve belediye kurulacak.

Yüksekova iline Çölemerik, Çukurca, Derecik ve Şemdinli ilçeleri bağlanırken; ildeki diğer ilçelere bağlı belediye ve köylerin bağlılık durumları ve sınırları korunacak.

Eski Şırnak il merkez ilçesinde “Nuh” adıyla ilçe kurulurken; Cizre iline Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanacak.

Hakkari Belediyesi Çölemerik adıyla, Şırnak Belediyesi Nuh adıyla ilçe belediyesine; Yüksekova ve Cizre Belediyeleri de il belediyelerine, Hakkari İl Özel İdaresi Yüksekova İl Özel idaresine, Şırnak İl Özel İdaresi de Cizre İl Özel İdaresine dönüştürülecek.

ŞEHİT AİLESİNE ÖTV’SİZ ARAÇ

Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemeksizin araç alabilecek. Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek.

TİCARİ ARAÇ YENİLEMEYE ÖTV TEŞVİKİ

Tasarıyla, trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Buna göre, söz konusu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019’a kadar ilk iktisabı ÖTV’den müstesna olacak.

Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacak.

TERÖRE YARDIM GÖREVDEN ALMA NEDENİ

Terör örgütlerine yardım ve yataklık suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacak.
Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda, imar planı, imar uygulaması, alt ve üstyapı projeleri, ruhsat ve yapım işleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak.

1995500cookie-checkTorba tasarı komisyondan geçti, iki ilçe il oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.