Toroslar rantçılara terk edilemez!

Sapan, Isparta ile Antalya arasındaki Toroslar’da faaliyete başlayan bazı HES ve taş ocaklarının faaliyetlerinin acilen durdurulmasını, verilen ruhsatların iptal edilmesini istedi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ MİLLİ PARK
Yıldıray Sapan, Isparta’nın Sütçüler ve Antalya’nın Manavgat ilçeleri sınırlarında yer alan, Yukarı Köprüçay Havzası’nda projelendirilen barajlardan biri olan Kasımlar Barajı ve HES, ayrıca aynı projenin uzantısı olan İbişler Regülatörü ile Kasımlar II. HES’in inşaatına başlanmasına ramak kaldığını söyledi. Bölgedeki Kasımlar II. HES’in, Manavgat’ın Değirmenözü Köyü yakınlarına inşa edileceğini belirten Sapan, “Torosların Isparta ili sınırları içindeki yüksek kesimlerinde doğup Antalya’da Akdeniz’e dökülen, önemli bölümü Milli Park içinde kalan Köprüçay Irmağı üzerinde başka projelerin de olduğu duyuluyor. Örneğin Köprüçay’ı besleyen kollardan biri olan Dedegöl Dağları’nın eteğinde yer alan Karacahisar Köyü’ndeki Başak Deresi (Başpınar) üzerinde 3 adet HES, Ayvalıpınar yakınlarında ve Isparta’nın Aksu İlçesi civarında birer HES’in yapımı söz konusu” diye konuştu.

‘BÖLGE TARUMAR EDİLECEK’
Köprüçay’ın Antalya sınırında ise Değirmenözü ve Çaltepe köylerini etkileyecek HES’lerin kurulacağını söyleyen Sapan, “Kasımlar Barajında depolanan sular açık kanal ve tünellerle Değirmenözü bölgesine iletilecek. Köprüçay Irmağı ile kollarının doğal yapısı, onları besleyen Toroslar HES’ler ve onlara malzeme sağlayacak taş ocakları ile tarumar edilecek” dedi.

‘TOROSLARIN RANTA TESLİM EDİLMESİNE GÖZ YUMMAYIZ!’
Dünyaca ünlü Köprülü Kanyon’un yer aldığı Köprüçay Irmağı’nın doğduğu bölgenin rant için birilerine hibe edilmek istendiğini iddia eden Sapan, Ankara’da masa başında verilen ruhsatlarla Köprüçay gibi turistik önemi çok büyük bir ırmağın suyunun özelleştirilip, suyun tasarrufunun firmaların insafına bırakılmak istendiğini söyledi. Sapan, “Bu gidişle üzerinde rafting turizmi yapılan, çevresine, kuşlara, hayvanlara can suyu sağlayan Köprüçay Irmağı yazın kurur. Bu kabul edilemez. Torosların ranta teslim edilmesine, bu yüzden köylerin boşaltılmasına, doğanın ve su kaynaklarının birilerine peşkeş çekilmesine göz yummayız. Asırlardır Toroslara sahip çıkan köylülerin yanında olacağız” diye konuştu.

KÖPRÜLÜ KANYON’DA HES TALEBİ DE KOMİSYONDA
Isparta sınırlarındaki Yukarı Köprüçay’da projelendirilen HES’ler hakkındaki tartışmalar sürerken ırmağın Antalya sınırında bulunan Köprülü Kanyon bölgesindeki 1. Derece Doğal Sit Alanı üzerinde HES inşa edilmesi talebi, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun Aralık ayı gündeminde görüşüleceği öğrenildi. 19 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan komisyon toplantısında ayrıca Alakır Vadisi’nin sit ilan edilmesiyle ilgili mahkeme kararıyla, Termessos ören yeriyle ilgili ‘çanak anten’ talebinin de gündeme alınacağı belirtildi.

1534250cookie-checkToroslar rantçılara terk edilemez!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.