Toroslar’da 60 günde devrialem

Bu yıl 7. düzenlenecek olan Sarıkeçililer Göç Şenliği, 14- 16 Eylül tarihleri arasında Konya’nın Çumra ilçesinde yapılacak. Sarıkeçiler, düm yaşam savunucularını kendileriyle birlikte göçmeye çağırıyor. Yörük çadırında konaklayıp, keçi sütü içerek doğanın gerçek çocukları Sarıkeçililer’e karışmak isterseniz bu göçü kaçırmayın!

ENGELLERE KARŞIN SONSUZA KADAR GÖÇMEK İSTEYEN TOPLULUK

Sarıkeçililer, Anadolu’daki göçerlik geleneğini sürdüren son Yörük boyu. Binlerce yıllık geleneği yaşatabilmek için her yıl kışı geçirdikleri Akdeniz sahilindeki Anamur ve Bozyazı’dan yola çıkıp 500 kilometre yürüyerek Toroslar’ı aşıyor, yazı Konya ve Karaman’ın yaylalarında geçiriyorlar. Modern hayatın giderek zorladığı Sarıkeçililer, baskı ve engellerle karşılaşsalar da kültürlerini yaşatmaya kararlılar. Sarıkeçililer’in göçlerini ve kültürlerini tanıtabilmek ve geleceğe aktarabilmek için düzenledikleri göç şenliğinin 7’ncisi 14 Eylül’de gerçekleşecek.

KONUKLAR YÖRÜK ÇADIRINDA AĞIRLANACAK

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çiçek ve Avşar köyleri arasındaki Karaalan mevkiinde başlayacak olan “Sarıkeçililer Geleneksel 7. Göç Yürüyüşü Etkinliği”, göçün hayırla geçmesi amacıyla okunacak mevlitle başlayacak. “Konar-göçerliğin Dünü Bugünü” konulu panelle sürecek olan etkinlik kapsamında Yörüklerin yaşama biçimleri ve yeme içme kültürüne ilişkin bilgiler aktarılacak. Şenliğe katılan konukların Yörük çadırlarında ağırlanacağı şenlik kapsamında, Sarıkeçililer’in bir günü uygulamalı olarak anlatılacak. Göç kervanının hazırlanması ve konserlerle devam edecek olan şenlik üç gün sürecek.

‘DOĞAYI VE YAŞAMI SAVUNMAK İNANCIMIZ’

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, Yörüklerin insanı, doğayı ve yaşamı savunmayı inanç biçimi olarak gelenekleştirmiş olduklarını belirterek, “Anadolu’nun tıkanmak üzere olan kültür damarlarına kan taşımaya devam etmek için hala bir umut var. Bu umudun düş olarak kalmayıp gerçeğe ulaşması için yaşam savunucularını etkinliğimize katılmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu.

‘GÖÇ ZAMANI GELİNCE BİZ DURSAK KEÇİLER DURMAZ’

Kendilerine ‘son göçerler’ denilmesinden rahatsız olduklarını belirten Savran, “göçen son topluluk” olduklarının altını çizerek, “sonsuza kadar göçeceğiz” sözleriyle kültürlerini yaşatmaya kararlı olduklarının altını çiziyor. Yaşamlarını doğanın saatine göre sürdürdüklerinin altını çizen Savran, göç zamanı geldiğinde kendileri dursa bile keçilerin, develerin durmadığını söylüyor.

60 GÜNDE DEVRİALEM

Özgün yaşama biçimleri ve kültürleri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) kapsamında değerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konuyla ilgili çalışmalar yapılan Sarıkeçililer, yılda iki kez göçüyor. Günde yaklaşık 10 kilometre yürüyen topluluk, 45 ila 60 gün arasında yaklaşık 500 kilometrelik yolu katederek Torosları yılda iki kez aşıyorlar.

1541500cookie-checkToroslar’da 60 günde devrialem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.