Trabzon hurması vitamin deposu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, anavatanı Çin olan Trabzon hurmasının birçok vitamini barındırması dolayısıyla sağlık açısından önemli bir ürün olduğunu söyleyerek, “Özellikle A vitamini ve karbonhidratlar yönünden zengin bir meyve. Ayrıca bu meyvenin 100 gramında yaklaşık olarak 0,7 gram protein ve 0,4 gram yağ bulunmaktadır” dedi.

Kadıoğlu, 100 gram Trabzon hurmasında 20-25 miligram arasında C vitamini ile B1, B2 ve B3 gibi bazı B vitamini çeşitlerinin de bulunduğunu ifade ederek, ”Araştırmalar ayrıca mineral madde içeriği bakımından bu meyvenin zengin olduğunu gösteriyor. Çalışmalar özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiğini de ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

Yapılan tıbbi araştırmalarda Trabzon hurmasının özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiğinin belirlendiğini kaydeden Kadıoğlu, şöyle devam etti:

”Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği tespit edildi. Bu meyve 100 gramında 0,3 miligram demir içermesi dolayısıyla kansızlık ve A, B, C vitaminlerini ihtiva etmesinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilme potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği olduğu da bilinmektedir.”

Kadıoğlu, Trabzon hurmasını bugünlerde pazar ve manavlarda bulmanın mümkün olduğunu ifade ederek, sık sık tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

773930cookie-checkTrabzon hurması vitamin deposu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.