Trabzon’da ikinci olay! Aydınlar kaygılı…

İskenderpaşa Mahallesi Atatürk Alanı’nda toplanan yaklaşık 30 TAYAD’lı, 6 Nisan Çarşamba günü bildiri dağıtırken dövülen 5 kişiye destek vermek amacıyla basın açıklaması yapmak istedi.
   
Bu sırada bazı kişilerin, açıklama yapmak isteyen gruba engel olmak istenmesi sonucu arbede yaşandı. Arbede sonucu, her iki taraftan yaralananlar oldu.


AKYÜREK’İN UYARISIYLA DAĞILDI
   
TAYAD üyelerine engel olmak isteyen kişiler, Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek’in uyarısıyla dağıldı.


Arbedeye, çevrede geniş güvenlik önlemi alan emniyet güçleri müdahale etti. TAYAD üyeleri, daha sonra, Gazipaşa Caddesi’ndeki KESK Trabzon Şubesi’ne gitti.
   
Akyürek, grubu buraya kadar slogan atarak takip edenlere megafonla uyarıda bulunarak dağılmalarını istedi. Uyarının ardından bir süre daha slogan atanlar, daha sonra dağıldı.
   
TAYAD üyeleri güvenlik gerekçesiyle KESK Trabzon Şubesi’nde bekletilirken emniyet güçleri binayı kordon altına aldı.
   
Bu arada, olaylar sırasında, ilk belirlemelere göre 2 kişinin hafif yaralandığı öğrenildi.
 
Trabzon’un Kemerkaya Mahallesi Kunduracılar ve Kahramanmaraş caddelerinde, 6 Nisan 2005 tarihinde, “Hapishanelerde neler oluyor bilmek hakkımız, tecritte ölüm var” ifadelerinin yer aldığı bildiri dağıtmaya çalışan 5 kişi linç edilmeye çalışılmıştı. Güvenlik güçlerince zırhlı araca bindirilerek olay yerinden uzaklaştırılan 5 kişi, ”toplumda infial yaratma” suçundan tutuklanmıştı. 


AYDINLARDAN UYARI


Öte yandan sivil toplum örgütleri ve aralarında 60 akademisyenin de bulunduğu 200 aydın, ortak bir bildiri yayınlayarak, Mersin’deki bayrak krizinin ardından Trabzon’da yaşanan olaylara kadar varan toplumsal gerginlik ortamından duydukları endişeyi dile getirdi.


DİSK, KESK ve Hak-İş genel başkanları, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Vakfı, Türk Tabipler Birliği ile aralarında Çetin Altan, Adalet Ağaoğlu, Murathan Mungan, Latife Tekin, Oya Baydar, Can Dündar, Mehmet Ali Birand, Zülfü Livaneli, Zeynep Göğüş, Hikmet Çetinkaya, Derya Sazak, İbrahim Betil, Tarhan Erdem, Ahmet İsvan, Gürer Aykal ve Mehmet Aksoy’un da bulunduğu gazeteci, yazar, siyasetçi, sanatçı ve akademisyenler, ortak bir bildiri yayınladı.


Mersin’deki bayrak krizinin ardından Trabzon’da yaşanan olaylara kadar varan toplumsal gerginlik ortamından duyulan endişenin dile getirildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:


“Kışkırtmalar, ülkeyi çatışma ortamına sürüklüyor. Yetkilileri, kışkırtmalara karşı göreve davet ediyoruz. Ülkemizde demokrasi, sivilleşme ve barış sürecinin, son günlerdeki gelişmelerle engellenmek istendiğini görüyor, yeniden şiddet ve çatışma ortamına dönüleceği kaygısını taşıyoruz.”


TEPKİLER IRKÇI-MİLLİYETÇİ DÜZLEME KAYDI


Bildiride, bayrağa saldırıya tepkilerin “ırkçı-milliyetçi bir düzleme kaydığı, bayrağa saygı duygusunun istismar edilerek kitlesel histeriye dönüştürüldüğü” öne sürüldü. Bu olayda “Saldırganların değil, saldırıya uğrayanların gözaltına alındığına” dikkat çekilen bildiride, “Bazı yazarlara ve kitaplara karşı saldırıların ve yasaklamaların Nazi dönemi uygulamalarını hatırlattığı” ileri sürüldü.


SAĞDUYU ÇAĞRISI


Önümüzdeki günlerdeki kimi siyasal gelişmelerin bu kaygı verici ortamı daha da artırabileceğine işaret edilen bildiride, “Barışçı ve yatıştırıcı politikaların taviz değil, aklın ve sağduyunun gereği olduğuna inanıyoruz” denildi.


Bildiride, “şoven-milliyetçi kışkırtmaların ülke barışı için tehlike yarattığı” vurgulanarak, “Ayrımcı, yasakçı, statükocu ve çatışmacı zihniyetin, ülkemize egemen olmasına razı değiliz. Ülkenin geleceğine karar vermeye yetkili tüm devlet kurumlarını ve dar siyasal çıkar hesaplarıyla ortamı gerginleştirmeyi ve kitleleri kışkırtmayı sürdüren çevreleri uyarıyor, sağduyuya davet ediyoruz” ifadesine yer verildi.


AÇIK GAZETE: Anadolu Ajansı geçtiği haberde saldırganları “vatandaşlar” tanımlamasıyla duyurdu. Büyük gazeteler de haberi olduğu gibi kullandılar. Peki saldırganlar “vatandaş”, saldırıya uğrayan kimdir? Haber, manipule edilerek gizli bir yanlılıkla sunulmuş olmuyor mu?


İLGİLİ YAZI: Aydınlar Mektubu’nun tam metni

1020220cookie-checkTrabzon’da ikinci olay! Aydınlar kaygılı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.