Trafik canavarı her yerde ve Endonezya’da

Jakartalı ünlü müzisyen, müzik yönetmeni Ahmad Dhani’nin 13 yaşındaki oğlu Ahmad Abdul Qodir Jaelani Pazar günü sabah saatlerinde bindiği Mitsubishi Lancer ile yaptığı trafik kazasında 6 kişinin ölümüne sebep oldu.

Jakarta’ya 1 saat uzaklıktaki Bogor’dan gelirken trafik canavarı aşırı hız yüzünden direksiyon hakimiyetini kaybedip bariyerlere çarparak karşı yöndeki trafikde seyreden 2 minivana çarptı. Kazada 6 kişi olay yerinde hayatını kaybederken 6 kişi ağır yaralı olarak hastaneye nakledildi. Kazada çocuk sürücü ve yanında bulunan 14 yaşındaki arkadaşının da ağır yaralandığı ve durumlarının ciddi olduğu bildirildi.

Çocuğun babası ünlü müzisyen basına kazazedelerin aileleri ile tanıştığını , hastane masraflarını ödeyeceğini, kendilerine tazminat vereceğini ayrıca hayatının kaybeden çocukların eğitim masraflarının karşılanacağını ifade etti.

13 yaşında bir trafik canavarının sebep olduğu bu derece vahim bir kazadan sonra gözler yargı sistemine çevrildi. Endonezya’da ölümlü trafik kazalarında ceza 6 yıl hapis olmakla beraber sürücü çocuk olduğu için bu cezanın yarısını alacağı ama ehliyetsiz araba kullandığı ve aşırı hız yaptığı için cezasının belki biraz daha artacağı öngörülüyor. Aynı kanununa göre suç işlemek için elverişli ortam yaratanlar da aynı şekilde cezayı hak ettiğinden 5 yıl hapis cezası alma ihtimali olan baba ünlü müzisyen de gözaltına altına alındı.

Yüzsüzlüğün bu kadarı

Müzisyen Ahmed Dhani gözaltına alınmadan önce yerel bir TV kanalına verdiği röportajda hükümeti de suçlayarak kazada hükümetin de payı olduğunu ifade etmişti. Müzisyene göre devlete ait olan otobana yaşı küçük bir sürücü girdiğinde bilet kesen operatörün bu durumu hemen trafik polisine rapor etmesi gerekiyordu.

Bu arada Endonezya’da ehliyet alma yaşının 17 olduğunu belirtmek gerek. Buna karşın polis kayıtlarına göre 16 yaş altında araba kullananların yaptığı kazalar geçen yıldan bu yana 160 oranında artmış bulunmakta.

Aileler yaş sınırı tanımadan araba sürme konusunda çocuklarını destekliyor
Ulusal Çocuk Koruma Komisyonu sözcüsü “böyle bir kaza belki ailelere ders olur da çocuklarına zamanı gelmeden araba, motosiklet alıp sürmeye teşvik etmezler bu sorun ailelerin desteği olmadan çözülemez” derken ailelerin bu tür önerileri çeşitli sebeplerle gözardı ettikleri tesbit edildi.

Toplu taşım güvenli değil

Kendi çocuklarının hayatı yanısıra başka insanların hayatını tehlikeye attıklarını göz ardı eden aileler çocuklarına araba ve motosiklet aldıklarını ve yaş sınırını beklemeksizin araba sürmeye teşvik ettiklerini çünkü diğer toplu taşım seçeneklerinin daha riskli olduğunu ifade ediyorlar. Bazısı okula uzak oturmaları sebebiyle en iyi çözümün çocuklarının okula araba ya da motosikletleriyle gitmek olduğunu bazı aileler ise zaten sayısı az olan otobüslerin çok kalabalık ve yankesiliciğin fazla olduğunu ayrıca taciz olaylarının da çok sık yaşandığını ileri sürüyorlar. 2011 yılında gideceği yere gitmek üzere dolmuşa binen bir öğrencinin dolmuşta tecavüz edildikten sonra öldürülmesi ailelerin korku ve endişesinin yersiz olmadığını gösteriyor. Polis doğruladığı bu tür ifadeler yanında toplu taşım araçlarında meydana gelen olaylarda yetişkinlerin de çocukları koruyup sahip çıkmadığını ifade etti,

Jakarta Polisi 2013 yılının ilk 6 ayında yaş sınırının altında araba kullanan 8.264 kişiye ceza kestiklerini, araba ya da motorlarına 1 ay sureyle el koyduklarını belirtirken aslında 1 milyon rupiah -89 dolar- tutarındaki cezanında suça teşvik nedeniyle ailelere kesilmesi gerektiğini ama bunun çok uygulanmadığını vurguladı. Aileler ise ceza kesilmesinden korkmadıklarını çünkü polise kolayca rüşvet vererek cezadan kurtulduklarını belirtti. Buradan da kolayca anlaşıldığı üzere Endonezya’nın en büyük sorunun yaş sınırı altında araba kullanılması olmadığı anlaşıyor.

Baba dullarla evlensin

Tüm bu veriler altında umutsuzluğa kapılan insan böyle gelmiş böyle gider, bu ülkede bu sorunlar nasıl çözülecek diye kara kara düşünüp benzer durumda olan diğer ülkeleri anımsarken kazaya ilişkin bir yorum da bir twitle geliyor. Bir avukat twitinde müzisyenin “kazazedelere ekonomik destek vermekten çekinmeyeceği” yolundaki sözlerinin çok da güven vermediğini belirtirken en adil çözümün müzisyenin kazada dul kalan hanımlar ile evlenmesinin olacağını ancak bu durumda güven yaratacağını çünkü bu kazanın insanların yaşamlarını ve çocuklarınının geleceklerini alt üst ettiğini ifade etti. Ne de olsa Endonezya’da bir hanımı nikahına almak ve bosamak erkeğin bir sözüne bakıyor.

Eğitim şart
Trafik Polisi Eğitim şefliği “eğitim şart, biz her hafta 10 okula gidiyor, trafik güvenliği ve yaş sınırı altında araç kullanmanın tehlikeleri konusunda öğrencilere eğitim veriyor ve aileleri de çağırıyoruz ama ne yazık ki aileler eğitimlerimize katılmıyorlar ve hala çocuklarını trafik canavarı olmaya teşvik ediyorlar diye yakındı.

Rüşvetin tavan yaptığı ülkede trafik canavarının bu kazadan en asgari ceza ile kurtulabileceği yolundaki endişeler gözden kaçmıyor.

___________________

[email protected]

1554210cookie-checkTrafik canavarı her yerde ve Endonezya’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.