Trafik kazası geçirenler için fon

Her gün onlarca mail alıyorum. Gelen maillerin bazıları doğru ve ilginç bilgiler içerirken, bazıları hayal gücü gelişmiş insanlar tarafından uydurulmuş olduğu için hepsini okuduğumu söyleyemem. Geçen hafta aldığım bir maili, bugüne kadar bilmediğim bir uygulamadan söz ettiği için ilginç buldum ve okudum.


Mailde (elektronik posta ya da elektronik mektup mu demeliyim acaba?) telefon numarası ve internet adresi verildiği için, önce siteye girdim, arkasından da verilen numarayı aradım. Konu hakkında bilgi aldıktan sonra da “Trafik kazası geçirdiğinizde hastane masraflarınızı karşılayan bir kuruluş var” başlığıyla bana gelen maili sizinle paylaşmaya karar verdim.


“Size çarpan araç faili meçhul ise veya aracın sigortası yoksa bütün hastane masraflarını cebinizden yapmışsanız faturayı aşağıda bahsi geçen sigortaya veriyorsunuz ve sigorta size paranızın tamamını ödüyor.


Bu sigorta SSK ve Bağ-Kur’un ödemelerini değil sadece kendi cebinizden ödediğiniz paraları ödüyor. Kaza ölümlü ise sigorta yine para ödüyor.


Trafik kazası geçiren sigortasız vatandaşların tedavi ile ölüm giderlerini karşılamak için kurulan Garanti Sigorta Fonu’nun hesabında 110 trilyon lira birikti ama vatandaş bilmediği için parasızlıktan hastane kapısında can veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın hastane yönetimlerini bilgilendirmemesi ve vatandaşların da kanunları yeterince bilmemesi nedeniyle fona herhangi başvuru olmuyor.


1991 yılında Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Garanti Fonu, 1998’in sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü bünyesinde kaldı. Amacı, trafik sigortası olmayan araçların meydana getirdiği yaralama ve ölüm masraflarını karşılamak. Plakası belirsiz araçların verdiği zarar da karşılanıyor.


Fonun kaynağını trafik sigortası yaptıran vatandaşlardan kesilen pay oluşturuyor. Trafik sigortası yapan sigortalıların trafik primi içinde ödedikleri paranın yüzde 2’si ve yüzde 1’i sigorta şirketlerinin öz kaynaklarından karşılanıyor. Karayolları Trafik Sigortası Kanunu gereği eğer kaza yapan araç sigortalı ise, kaza sonucu yaralanan veya ölen kişilerin masrafını sigortalı olsun ya da olmasın şirketi karşılıyor.


Fon, 1998 sonunda Hazine’den alınarak Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği nezrinde bir hesaba aktarıldı. Adı önceden Garanti Sigortası Fonu iken devletin dahil olduğu tüm fonlar kapatılınca Garanti Sigortası Hesabı olarak değiştirildi. 1998 sonuna kadar 7 yılda Hazine’de, 450 milyar lira birikti. Birlik bünyesindeki fon bütçesi Hazinenin aksine bankada faizle değerlenince fon 110 trilyona ulaştı.”


Gelen maildeki bilgiler böyle. İnternet sitesinde daha detaylı bilgiler var. Örneğin Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’ndan hangi zararların karşılandığını, hangilerinin karşılanmadığını,  başvurunun nasıl yapıldığını, başvuru sırasında gerekli olan bilgileri siteden öğrenebilirsiniz.


Garanti Sigorta Hesabı, plakası tespit edilemeyen araçların vermiş olduğu bedeni zararları, zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigortası olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararları, zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigorta poliçesindeki teminat tutarlarına ilişkin artış zeyilnamesi olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararları, çalınmış veya gasp edilmiş motorlu bir aracın kazaya neden olması halinde meydana gelen bedeni zararları, mali bünye zafiyeti nedeni ile bütün branşlarda ruhsatı iptal edilmiş veya iflas etmiş sigorta şirketlerinin zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigortası kapsamında ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararları karşılıyor.


Hesabın karşıladığı bedensel zararlar; tedavi gideri , maluliyet tazminatı ve ölüm halinde geride kalan hak sahiplerine ödenmesi gereken destekten yoksun kalma tazminatını kapsamaktadır. Maddi zarar ise; trafik kazası sonucu motorlu araçlarda ve diğer şeylerde meydana gelen hasarları içermektedir.


Garanti Sigorta Hesabı, manevi zararlar, bedensel zararlar dışında kalan her türlü maddi zararları, kazaya neden olan aracın işletenin veya sürücüsünün zararlarını, motorlu aracı çalan veya gasp edenlerle, bunlara yardımcı olanların ve bu durumu bilerek araca binen sürücü veya yolcu zararlarını, motorlu araçların yarış için bulunması gereken sigortayı yaptırmaksızın yarışa katılması durumunda kişilere verdiği bedeni zararları, işletenin eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği zararları, işleten tarafından ileri sürülebilecek tazminat taleplerini, motorlu bisikletin sebep olduğu kazalardan doğan zararları, motorla araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan kimselere motorlu aracın bırakılması sırasında kişilere gelen zararları, hastalık ve ferdi kaza sigortası yapan sigorta şirketlerinin rücu taleplerini karşılamamaktadır.


Kaza geçiren vatandaşın başvuru yapabilmesi için gerekli bilgileri ve hastane masraflarını faturalı olarak Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği’ne iletmesi yeterli. Belgeleri inceleyen birlik, vatandaşın verdiği banka hesap numarasına parayı yatırıyor.


Not: Daha detaylı bilgi almak için 0212 324 45 00 numaralı telefondan ya da www.garhes.org adlı siteden yararlanabilirsiniz.


 


*Yazarın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668240cookie-checkTrafik kazası geçirenler için fon

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.