‘Türban AB reformlarının önüne geçti’

Fransa’nın saygın gazetesi Türban sorunu, dünyada yankılamayı sürdürüyor. Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’de “türban polemiği”nin yeniden büyüdüğünü belirterek önerilen anayasa değişikliğinin “İktidardaki eski İslamcılar ile türban karşıtı yeni bir mobilizasyona hazırlanan Kemalistler arasındaki çekişmeleri yeniden canlandırdığı”nı yazdı. Gazete, “Türban, AB reformlarının önüne geçti” ifadesini kullandı.


Le Monde gazetesi, İstanbul kaynaklı haberinde, AKP ve MHP’nin türban konusunda önerdikleri anayasa değişikliği ve patlak veren tartışmalara dikkat çekerken “İktidardaki eski İslamcılar ile türban karşıtı yeni bir mobilizasyona hazırlanan Kemalistler arasındaki çekişmeleri yeniden alevlendirdiği”ni yazdı.


Söz konusu değişikliğin, iki partinin anayasayı değiştirmeye yetecek yeterli oyu bulunduğu için teknik olarak “basit bir formalite”den ibaret olması gerektiğini kaydetti. 1980 darbesinden sonra getirilen bir kural ile baş örtüsünün üniversitelerde yasaklandığını belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, türban yasağının kaldırılmasına, 2002 seçim programının başlıca taahhütlerinin arasında yer verdiğini anımsattı. Ancak daha sonra Erdoğan’ın sözünü gerçekleştirmek için hiçbir şey yapmadığını kaydeden gazete, şunları yazdı:


”Temmuz 2007’de yeniden seçildikten sonra türban konusu, AB’nin talep ettiği reformların önüne geçerek önceliklerinin arasında yeniden ilk sıralara çıktı. Bu da, reformu toplumun İslamlaştırılmasına doğru bir ilk adım olarak gören laikliğin uzlaşmaz savuncularını sinirlendirdi.”


“BAZI AKP ÜYELERİNİN AÇIKLAMALARI ORTAKLIĞI KARIŞTIRDI”


Le Monde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sadece çene altında bağlanan geleneksel başörtüsüne izin verileceğini belirttiğine dikkat çekerek şunları yazdı:


“1980 yıllarındaki yeniden İslamlaşmanın sembolü olmayı sürdüre, boynu saran İslami örtü, türban, teorik olarak yasak olmayı sürdürüyor. Aynı şey, daha çok siyasi sembol olarak değerlendirilen ve tüm vücudu kapatan siyah örtü yada burka için de geçerli. Ancak, çoğunluk partisinin bazı üyelerinden gelen muğlak açıklamalar, ortaklığı karıştırdı.”


“LAİKLER ÜNİVERSİTE SADECE İLK AŞAMA OLMASINDAN KORKUYOR”


Bu çerçevede AKP milletvekili Hüsnü Tuna’nın açıklamalarına ve hakkında başlatılan incelemeye de işaret eden gazete, “Laiklerin” üniversitenin sadece bir ilk aşama olmasından korktuklarını, AKP için yeni anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergün Özbudun’un da öneriyi “tehlikeli” bulduğunu yazdı.

1054600cookie-check‘Türban AB reformlarının önüne geçti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.