‘Türban düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’den siyasilere türban uyarısı…


Yüksek Mahkeme’nin kuruluşunun 43. yıldönümü töreninde konuşan Bumin, “Anayasa’daki laik düzenlemeler kaldığı sürece, türbanlı kızların yüksek öğretim kurumlarına öğrenci sıfatıyla, öğrenimlerinden sonra da resmi dairelere kamu görevlisi olarak girmelerini sağlayacak tüm yasal düzenlemeler Anayasa’ya aykırı olacaktır” dedi.


Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşunun 43. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Meclis Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra kabine üyeleri ve yüksek yargı organlarının başkanları katıldı.


Mustafa Bumin törende yaptığı konuşmada, türban konusunda uyarılarda bulunarak şunları söyledi:


“Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başörtüsüne ilişkin istikrar bulmuş kararları varken, kimi yazılı ve görsel yayın organlarınca bu konunun gündemde tutulmaya çalışılması, kimi siyasi parti yetkililerince de yasal düzenlemeler yapılarak türbanla öğrenim yapma olanağı tanınacağı yolunda beyanlarda bulunması, bu konudaki yargı içtihatlarını bilmemekten kaynaklanmıyorsa, din duygularını kullanarak siyasi avantaj sağlamaya yöneliktir.”


Bumin, türban konusundaki yargı kararları arasında Refah ve Fazilet Partilerinin kapatılma kararlarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını örnek gösterdi.


Mustafa Bumin: “Anayasa’daki laik düzenlemeler kaldığı sürece, türbanlı kızların yüksek öğretim kurumlarına öğrenci sıfatıyla, öğrenimlerinden sonra da resmi dairelere kamu görevlisi olarak girmelerini sağlayacak tüm yasal düzenlemeler Anayasa’ya aykırı olacaktır. Hatta bu konuda Anayasa’ya kural konulsa bile, Anayasa’nın bu kuralı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun olmayacaktır.” şeklinde konuştu.
 
 

1020450cookie-check‘Türban düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.