“Türk şarabı hak ettiği yerde değil”

Başman, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, bunun herkesin hatası olduğunu, ancak Türkiye’nin şarapçılık konusunda basamakları yavaş yavaş çıkmaya başladığını ifade ederek, “Çıkma kapasitemiz var. Yeter ki akıllıca, bilinçli, programlı bir şekilde ilerleyelim. Teknik hata yapmayalım, acele edip basamaklardan düşmeyelim” diye konuştu.

Şarap sektöründe ciddi pazar bulunduğunu kaydeden Başman, yabancıların Türk şarabını Türkiye’ye geldiğinde içtiğini, ancak yapılan çalışmalar sonucunda Türk şarabını tanıyacaklarını, beğeneceklerini ve içeceklerini söyledi.

ŞARAP ELEŞTİRMENİ VE YAZARLARININ TÜRKİYE ZİYARETİ

Başman, Türkiye’ye gelen yabancı gazetecilerin ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, bu organizasyondan yurt içine ve yurt dışına yönelik bir çok mesajın çıktığını ifade etti.

Yurt dışına yönelik mesajlardan birinin, “Biz Türkler, şarap yapmasını sizler kadar iyi biliyoruz”, diğerinin de “Bizim kendimize has üzümlerimiz var” olduğunu kaydeden Başman, öküzgözü, boğazkere, kalecik karası, narence, emir gibi çok kaliteli, potansiyelli üzümlerin bulunduğunu ve bunların Avrupa’ya tattırılması gerektiğini söyledi.

Yurt içine yönelik mesajların da bulunduğunu belirten Başman, bu mesajlar arasında, “Türkiye’de de iyi şaraplar yapıldığı, kaliteli yabancı üzümlerden yapılmış şaraplar olduğu gibi, kaliteli Türk üzümlerinden yapılmış şarapların da var olduğu, kendi ürünlerimize güvenmemiz gerektiği, şarap üreticisi olan ülkelerdeki tüketicinin yaptığı gibi bizlerin de kendi şaraplarımızı daha fazla sahiplenmemiz gerektiği ve daha fazla içmemiz gerektiği” bulunduğunu ifade etti.

Başman, tüm bunların Kavaklıdere gibi büyük firmaların 80 yıllık emeğinin, ciddi yatırımların, inancın, sabrın ve iyi yetişmiş, mesleğine aşık kadroların çalışmalarının karşılığı olduğunu anlattı.

Türk şarapçılığı için bu dönemin güzel bir dönem olduğunu belirten Başman, “Ama bunun devam etmesi lazım. Hep beraber malımıza inanarak, hem yurt içinde, hem yurt dışında daha fazla tanıtmaya devam etmemiz gerekmekte. Çünkü dünya durmuyor, dünya devamlı hareket halinde” diye konuştu.

ÖKÜZGÖZÜ

Başman, yabancı gazetecilerin Türk şarap isimlerini karmaşık bulduğunu ve söylemekte zorlandıklarının belirtilmesi üzerine, Öküzgözü üzümünün isminin değiştirilmesine kesinlikle karşı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Öküzgözünü söyleyemiyorlar ama söylene söylene her şey değişebilir, alışıyorlar. Bu tamamen bir alışkanlık meselesidir. Bazen zor kelimeler daha fazla akılda kalabilir. ‘Çok zor ismi olan bir marka var’ demek bile onu akla getiriyor. Kendi malımıza sahip çıkalım. Yurt dışında artık biz varız. Bu işi artık ciddiye aldık ve fuarlara katılımı arka arkaya devam ettirmeliyiz.”

TÜRK ŞARAPLARI, MADALYAYA DOYMUYOR

Bu arada, Kavaklıdere firması, yılın ilk şarap yarışması olan Vinalies Internationales 2010’da gümüş ve altın madalya aldı.
Yarışma kapsamında, Tatlı Sert Beyaz 1999 altın madalya almaya hak kazanırken, Ancyra serisinin 2 beyaz şarabı Ancyra Muscat 2008 ve Ancyra Narince 2009 gümüş madalya ile ödüllendirildi.

1237940cookie-check“Türk şarabı hak ettiği yerde değil”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.