Türk askerini vuran Rum’dan itiraf

Rum Savunma Bakanlığı’nın, 21 Ocak Cuma günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Güney Kıbrıs sınırında nöbet tutan askerinin yüzünden vurularak yaralanması olayında ateş edenin, karşı mevzideki RMMO askeri olduğunu itiraf ettiği bildirildi. Rum Savunma Bakanlığı, olaydan, kendisine verilen emre itaat etmeyen RMMO askerinin sorumlu olduğunu açıkladı.


ALİTHİA, Rum Savunma Bakanlığı’nın, 21 Ocak Cuma günü KKTC’nin Güney Kıbrıs sınırında, Kaymaklı bölgesinde nöbet tutan askerinin Floper tipi hava tüfeğiyle yüzünden vurularak yaralanması olayında ateş edenin, karşı mevzideki RMMO askeri olduğunu itiraf ettiğini bildirdi. Gazete, Rum Savunma Bakanlığı’nın, olayla ilgili olarak yaptıkları araştırmanın sonucuna ilişkin açıklama yaparak; olaydan, kendisine verilen emre itaat etmeyen RMMO askerinin sorumlu olduğunu açıkladığını yazdı.


RMMO’nun, 21 Ocak’ta Kaymaklı bölgesindeki RMMO mevzisinde görevliyken, karşı mevzide nöbet tutmakta olan Türk askerine ateş ederek onu yüzünden yaralayan RMMO askerine disiplin cezası verdiğini de belirten gazete, Rum Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamayı okurlarına şöyle aktardı:


“Açıklamada; ‘Milli Muhafız Ordusu olayla ilgili olarak; ilgili askere karşı öngörülen disiplin önlemlerini almış ve söz konusu asker görevinden uzaklaştırılmıştır’ deniliyor. Buna paralel olarak Savunma Bakanlığı; münferit diye nitelediği bu talihsiz olaydan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.


Bilindiği üzere Milli Muhafız, hava tüfeğini mevziye evinden götürmüştü. Milli Muhafız, kendisini çeşitli şekillerde tahrik ettiği için Türk askerine ateş ettiğini iddia etti. İşgal ordusu askeri, Kaymaklı bölgesindeki ateşkes hattı karşısında cuma gecesi Floper tipi hava tüfeğinden çıkan mermiyle yaralandı.


Olayla ilgili olarak dün yapılan itiraf ve Türklerden özür dilenmesi; gerek Savunma Bakanlığı gerek Milli Muhafız Ordusu Komutanlığı tarafından geçen cumartesi günü düzenlenen basın toplantısı sırasında ‘yapılan araştırmada’ Milli Muhafız Ordusu’nun konuyla herhangi bir ilgisi olduğunu yalanlamalarının sonrasında gerçekleşti.


Cumartesi günkü basın toplantısında, yapılan araştırmada, merminin özgür bölgelerden atıldığını gösteren herhangi bir emareye rastlanmadığı söylenmişti. Savunma Bakanı, Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün, Türk işgal kuvvetlerinin ilgili iddialarını dikkate alarak, hükümete ve Milli Muhafız Ordusu’na, hava tüfeğinin bölgedeki mevzide görev yapan Rum asker tarafından kullanılmış olması olasılığını araştırmasını istediğini anlatmıştı.


Mavronikolas, “O andan itibaren bizim bölgemizdeki bütün mevzi ve nöbet yerlerinde derhal araştırma yaptık ancak bizim milli muhafızımızın herhangi bir şeyi vurmak için hava tüfeği kullandığına dair herhangi bir unsur bulunmadı. Barış Gücü’nden ikinci bir denetleme istedik. O da gidip Türk askeri gördü. Türk askeri, hava tüfeğiyle yüzünden yaralanmış görünüyor. Bu olasılık, işgal ordusu tarafından, bizim tarafımızdan, bir vatandaş veya asker olmayan birisi tarafından da yapılmış olabilir. Bazı farklı mesajlar verilebilir, bu basın toplantısının yapılmasının nedeni de; olayla ilgili bizim tutumumuzu açıklıkla ortaya koymaktır. Bizim taraf gerekli bütün önlemleri almaktadır ve endişe edilmesine neden yoktur” demişti.


Kıbrıs hükümetinin aldığı risk büyüktü ve yapılan yalanlama (büyük olasılıkla yanlış bilgilendirmeden kaynaklanıyordu) gerginliğe neden olma tehlikesi taşıyordu. Neyse ki Türkler, en azından kamu oyu önünde, (perde gerisinde yoğun protestolar olduğunu biliyoruz) olaya özellikle önem vermediler ve Kıbrıs Türk basını konudan asgari düzeyde bahsetti.”


SİMERİNİ, Rum Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını kısa bir paragraf halinde ve “Türk’e Milli Muhafız Ateş Etti -Hakkında Disiplin Kovuşturması Yapılıyor” başlığıyla okurlarına aktardı.


HARAVGİ de kısaca yer verdiği habere “Kaymaklı’daki Olayla İlgili Olarak Asker Cezalandırıldı” başlığını attı.

677110cookie-checkTürk askerini vuran Rum’dan itiraf

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.