Türk azınlık partisi koalisyona girebilir

Bulgaristan’da düzenlenen genel seçimde sosyalistlerin zaferi İngiltere basınında geniş yer buldu.

Ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, Sosyalist Parti’nin Türk azınlığı temsil eden HÖH’ün ve Başbakan Simeon Saxe-Coburg’un partisi ile koalisyonu araştırdığını yazdı.

 “Bu koalisyonda kimin başbakan olacağı tartışma yaratabilir” diyen gazete “Pazarlıkların uzaması durumunda AB’ye üyelik yolunda zaten sıkışık olan takvimin gerisinde kalma tehlikesi yaratabilir” yorumunda bulundu.

Öte yandan Alman Die Welt, Sosyalist Parti’nin 39 yaşındaki lideri Sergey Stanişev’in seçimi kazanmasının batıyla daha yakın ilişkiler getirebileceğini savundu.

“Eski bir komünist yetkili olsa da, kariyeri, hem bir canlanma hem de batıyla umulan entegrasyonu getirebileceğini düşündürüyor” yorumunu yapan gazete,  “Bununla birlikte gazete, partinin seçim vaatlerinin bütünüyle popülizm koktuğunu da vurgulamadan geçmiyor. Bulgaristan’daki seçimlerde muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), yüzde 31’lik oran ile en yüksek oyu aldı. Milliyetçi Ataka da sürpriz bir atakla parlamentoya girmeyi başardı…” diye yazdı.    
 
Avusturya’dan Der Standard, milliyetçi Ataka grubunun başarısını kaygı verici bulduğunu aktardı. Gazete şu yorumu yaptı:

“Siyasi düzene saldırıları ile ırkçı ve milleyetçi sloganlara başvuran bu grup, olumsuz bir sürpriz yaratmayı başardı. Bir süre boyunca, Güneydoğu Avrupa’da barış ve istikrara, çantada keklik diye bakmak mümkün olmayacak”

YENİ PARLAMENTO’DA SANDALYELER
Bulgaristan’da geçen hafta yapılan seçimlerde muhalefetteki Sosyalist Partisi (BSP), yüzde 31’lik oy oranıyla en yüksek oyu almıştı.

Eski Kral Simeon Sakskoburgotski’nin partisi ”2. Simeon Ulusal Hareketi”nin (NDSV) yüzde 21’lik oy oranıyla ikinci olurken üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, oy oranını yüzde 11’e yükselterek parlamentoda en az 25 milletvekiliyle temsil edilmeyi garantiledi.

240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosunda, BSP 87, NDSV 51, HÖH 28, ATAKA 24, DGB 19, DSB 18 ve BNS 13 milletvekili ile temsil edilecek.

1109670cookie-checkTürk azınlık partisi koalisyona girebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.