Türk bürokrasinin ‘vatandaşlık’ engeli

Binlerce Türk Alman Vatandaşlığı’nı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya… Der Spiegel Dergisi son sayısında Alman vatandaşı Türklerin sorununu ele aldı. Dergi, Türk bürokrasisinin yavaş işlemesi nedeniyle 50 bine yakın Türk’ün Alman vatandaşlığını kaybetme riskine girdiğini yazdı .

Dergiye göre; vatandaşlık işlemlerini kolaylaştıran 1 Ocak2001 tarihli yeni Alman Vatandaşlık Yasası, “2006’dan sonra tek vatandaşlık ilkesi” gereği eski vatandaşlığın alınması durumunda otomatik olarak Alman vatandaşlığını düşürecek.

Oysa eski yasa, Alman vatandaşı olunduktan sonra eski vatandaşlığın da alınmasına izin veriyordu. Pek çok Türk vatandaşı, eski yasaya göre Türk vatandaşlığına başvurdu. Türk bürokrasi gecikmeli olarak (yeni yasa çıktıktan sonra) Türk vatandaşlığını göndermeye başladığı zaman başvuru sahipleri otomatik olarak Alman vatandaşlığından düşme riskine girecekler…

Almanya Türk Birliği’nin verilerine göre yaklaşık 50 bin Türk, Alman vatandaşlığını yitirme riskini yaşıyor…

HAKLAR KORUNSUN
Birlik Başkanı Hakkı Keskin, Spiegel’e verdiği demeçte, sorunun Türk bürokrasisinden kaynaklandığını vurgulayarak mağdur konumdaki Alman vatandaşı Türkler’in haklarını korumaları gerektiğini söyledi.

Keskin, Mağdur durumda olan göçmenlerin haklarının saklı kalması ve yeni yasayla sonradan getirilen “dil sınavı” gibi bazı zorunluluklardan da muaf tutulmaları gerektiğini söyledi.

Der Spiegel’e konuşan Alman Federal Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Cornelie Sonntag-Wolgast da, bu konumdakilerin yeniden oturma müsaadesi almaları ve Alman Vatandaşlığı’na tekrar başvurmaları için altı ay süreleri olduğunu açıkladı. SPD’li Başkan, mağdurların, tekrar “sıfırdan başlamak” zorunda olmamaları gerektiğini söyledi.

Cornelie Sonntag-Wolgast Keskin’in istekleri konusunda kötümser görüş bildirerek, birden çok vatandaşlık sahibi olunabilmesi yönünde düzenleme yapılmasının, Hristiyan Birlik Partileri’nin Eyalet Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olmaları nedeniyle, mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

“YETERİNCE BİLGİLENDİRME YOKTU”
Yeşiller Avrupa Milletvekili Cem Özdemir de “Neuen Osnabrücker Zeitung”a yaptığı değerlendirmede “şık” bir çözüm taraftarı olduğunu belirtti. Özdemir, 1 Ocak 2000’den önce yapılan başvuruların eski Vatandaşlık Yasası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, çükü birçok kişinin o zamanlar geçerli olan düzenleme konusunda yeterli bilgilendirilmediği söyledi. 

1098880cookie-checkTürk bürokrasinin ‘vatandaşlık’ engeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.