Türk: Öcalan muhatap alınmalı

Türk, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve beraberindeki heyeti TBMM’deki makamında kabul etti.

Görüşmede, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki ekonomik kalkınmayla ilgili konuları ele aldıklarını, DTP’nin görüşlerini ilettiklerini belirten Türk, TÜSİAD heyetine; istikrarın, normalleşmenin olmadığı bir yerde, ekonomik kalkınmanın zor olacağını söylediklerini aktardı. Ekonomik gelişmelerin demokratik gelişmelerle eşdeğerde tutulması gerektiğini vurgulayan Türk, ancak demokrasi olduğunda ekonomik kalkınmanın yaşanabileceğini ifade ettiklerini söyleyerek, ”Çatışmalı sürecin sona ermesi, Kürt sorununun çözümü konusundaki düşüncelerimizi de ifade ettik” diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın bugünkü açıklamalarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bizim de temennimiz ve istemimiz, barış ve demokratik bir çözümdür. Bu demokratik çözümü ortaya koyarken de bugün Türkiye’de yaşayan 20 milyon Kürt’ün, yurttaşın demokratik ve kültürel hakları gözardı edilmeden, çözüm formülünün ortaya konulması gerekiyor. Bu çatışmalı süreçlerin olması hepimizi derinden üzmektedir. Bu çatışmalı sürecin ortadan kalkması konusunu da kısa vadeli olarak değerlendirdiğimizde, mutlaka operasyonların durması gerekiyor. Çünkü operasyonlar durmadığı takdirde, devletin kurumlarının ortaya koyduğu bu açılım politikasına güvenme şansına sahip olamayız. Bu nedenle barış ve demokratik gelişme için mutlaka operasyonların durması, Türkiye’yi normalleşmeye götürecek, bu kaostan kurtaracak aklın öne çıkması gerekiyor. Türkiye’nin bütün hassasiyetlerini gözönünde tutarak, bu açılım politikasını gerçekleştirmemiz lazım.

İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, ortada bir proje henüz yok, bir niyetin açıklaması var. Biz bu niyetin halkımızda, Türkiye’de umutlar yaratmasını diliyoruz. Ama sonuç olarak kısa, orta, uzun vadede ortaya koyacakları projeler, bizim açımızdan önemli. Biz o zaman, bu projelerle ilgili düşüncelerimizi daha net ve açık bir şekilde ortaya koyarız, bu projenin, başarılı olup olmamasını daha iyi bir şekilde yorumlama şansına sahip oluruz.”

KİN VE ÖFKE TOHUMLARININ YEŞERMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2005’te Diyarbakır’da yaptığı açıklamayı çok önemsediklerini ve benimsediklerini dile getirdi. İçişleri Bakanı Atalay’ın açıklamasını da önemsediklerini ifade eden Türk, ancak bunun zamana ve sürece yayılmamasını, geçmişteki gibi halkın beklentilerini kıracak bir mantıkla yaklaşılmamasını umut ettiklerini, beklediklerini söyledi. Türk, ”Sorun çok boyutludur. Ama hızlı bir şekilde bunu projelendirmek ve zamana yaymamak gerekir. DTP olarak, barış ve kardeşlik, demokratik çözüm için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu konudaki çabalarımızı, daha güçlü şekilde gündeme getireceğiz, halkımızla paylaşacağız. Kin, öfke tohumlarının yeşermesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Türk, ”Acele edilmezse ne olur?” yönündeki soruya, ”Hassas bir konu… Provokasyonlar, istemediğimiz şeyler gelişebilir. Eğer bu konuda ciddi ve samimiysek, hızlı ama doğru hareket edilmesinde yarar var” karşılığını verdi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un partiye yönelik eleştirilerinin anımsatılması üzerine Türk, Tuğluk’un açıklamalarının tamamını okumadığını kaydetti. Türk, herkesin eksikliklerinin olabileceğini dile getirerek, ”Bugüne kadar devlet, binlerce hata, eksik siyaset yaklaşımı göstermiştir. Biz eleştiriye de özeleştiriye de açığız” görüşünü dile getirdi.

Türk, Başbakan Erdoğan’dan yeniden randevu talebinde bulunup bulunmayacakları yönündeki soru üzerine, ”Kimse ile görüşme merakında olmadıklarını” söyledi. Ahmet Türk, barışa, demokratik çözüme katkı isteniyorsa, buna hazır olduklarını belirterek, ”Görüşürüz de görüşme talebinde de bulunuruz. Bizim amacımız, gidip Sayın Başbakan’ın elini sıkmak değil. Amacımız, bu ülkedeki kaos ve antidemokratik süreci ortadan kaldırmaya yönelik çabayı ortaya koymaktır” dedi.

DTP BU İŞİN TARAFIDIR
Bir gazetecinin, ”DTP bu sürece dahil mi edilmeli?” sorusu üzerine Türk, ”Elbette, DTP zaten dahildir. DTP, bu işin tarafıdır, Kürtleri iyi tanıyor, Kürtlerin talebini çok iyi biliyor, toplumun beklentilerini biliyor, Türkiye’nin hassasiyetlerini doğru okuyor. Elbette DTP bir misyondur, barışta önemli bir rolü olacaktır” diye konuştu.

”Hükümet, çözüm yolunu hazırlarken Öcalan’ı muhatap almalı mı?” sorusuna da Ahmet Türk, ”Tabii ki… Toplumda, kamuoyunda, herkesçe ‘Öcalan nasıl bir yol haritası ortaya koyacak?’ diye merakla bekleniyor. O kadar merakla bekleniyorsa, elbette ki rolü de önemi de olacak. Bunu gözardı edemeyiz, gerçekçi olmamız lazım” cevabını verdi.

Türk, ”Muhatap alınmalı mı?” sorusunu ise ”Tabii ki bunun ortaya koyacağı formüller önemlidir” diye yanıtladı.

Görüşme sonrası, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, sorunun Meclis’te tartışılması gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, Abdullah Öcalan’ın avukatlarının kendilerinden randevu talep ettiği iddialarını da yalanladı, “böyle bir talep olsa bile kabul etmemiz sözkonusu olamaz” dedi.

Görüşmede, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da hazır bulundu.

1495220cookie-checkTürk: Öcalan muhatap alınmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.