Türk doktorların buluşu patent ofisinde

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Biyomekanik Bölüm kurucusu ve Başkanı KKTC’li Prof. Dr. Hasan Havıtcıoğlu başkanlığındaki Doç Dr. Önder Baran, araştırma görevlileri Bora Uzun ve Hakan Oflaz, uzaktan kumandayla veya ayağı yere vurarak çalışan iki farklı boy uzatma sistemi geliştirdi.


Çalışmalarını Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Biyomekanik ve Ortopedi Anabilim dallarında yürütmekte olan ekibin, geliştirdiği uzaktan kumandayla veya ayağı yere vurarak çalışan iki farklı boy uzatma sisteminin, uzaktan kumanda kısmında ayrıca yine KKTC’li olup üniversitenin Bilgisayar Bölümü öğretim görevlilerinden Hilal Özcanhan da katkı yaptı.


Gerçekleştirilen bu buluşların patenti 21 Mart tarihinde Avrupa Patent Ofisi’nde yayınlanacak.


23 Şubat’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Konsolosu Ahmet Havutcu’nun da katıldığı bir törenle söz konusu ekibin çalışmalarını sürdüreceği Biyomekanik Hücre Mekaniği Laboratuarı’nın açılışı gerçekleşti.


Bu buluşla ilgili olarak Japon, Suudi ve bazı Türk şirketlerin üretimi konusunda görüşmeler yapıldığını bildiren Havıtcıoğlu buluşlarını şöyle anlattı:


“Çevresinde dişli mekanizması olan çivi ve uygulanan kuvvete göre hareket eden yaydan oluşan cihaz, uyluk ya da kaval kemiğinin içerisine yerleştirilmeden önce uzama miktarı ayarlanıyor. Cihaz, uzatılmak istenen bölgedeki kemiğin içerisine yerleştiriliyor. Hastanın ayağını her gün bir kez olmak koşuluyla yere hızlıca vurması sonucunda 1 mm uzama sağlanıyor. Uzaktan kumandalı diğer sistem ise şekil bellekli alaşımla çalışıyor. 37 derece sıcaklıkta insan vücudunda farklı davranış gösteren ‘Nitinol’ isimli maddeyi kullandık. Kumandanın gönderdiği radyo frekansıyla enerji kaynağına uyarı geliyor. Nitinol çivinin içerisine yerleştirilen pistonu aşağıya doğru itiyor. Piston da kemiği iterek, her gün 1 mm uzatma sağlanıyor.”


Havıtcıoğlu ayrıca boy sorunları olanların sorunlarının da çözümlenmesinde yeni bir soluk olabileceği kanısında olduğunu da belirtti.

697990cookie-checkTürk doktorların buluşu patent ofisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.