Türk fotoğrafçının sergisi Amnesty’de

Yapılan açıklamada 23 Mart Cumartesi günü Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) “1 Easton Street London WC1X 0DW” adresindeki merkezinde açılacak ve 5 Nisan’a kadar mesai saatlerinde gezilebilecek.

Fotoğraf sanatçısı Niko Guidoşunları söyledi:

“Irak Savaşı sırasında ve sonrasında patlayan bombalar yüzünden yaralanmış Iraklılarla ilgili “Savaş Karşıtı” bir fotoğraf projesi hazırlamaktayız. Proje kapsamında, Irak Savaşı’nın başlamasının 10. yıldönümü olan 23 Mart 2013’de, Türkiye’de ve Dünyada mümkün olduğu kadar çok sergi açıp, mümkün olduğu kadar çok yerde gösterimizi sunarak savaşların sivillerin hayatını nasıl etkilediğini göstermek ve ‘Savaşa Hayır!’ demek istiyoruz.

2010 yılının Aralık ayında ve geçtiğimiz sene Ürdün’ün başkenti Amman’a giderek plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çektim.

Sergi konsepti uyarınca, fotoğrafı çekilen her Iraklının 5 dakikalık ses kaydı alındı. Bu kayıtta, yaralı sivil Iraklı kendisini tanıtmakta, bombadan önce nasıl bir hayatı olduğunu ve bomba sonrası hayatının nasıl değiştiğini anlatmaktadır. Yine proje kapsamında fotoğrafı çekilen her Iraklı savaş karşıtı bir tiyatro sanatçısı tarafından seslendireceklerdir. Sergilenen her fotoğrafın altında bir kulaklık olacak ve sergiyi gezen sanatseverler Iraklıların sözlerine tercüman olan sanatçıların sesi aracılığıyla fotoğraftaki kişinin hislerini paylaşacaklardır.

Günümüzde Dünyamız bir fotoğraf çöplüğüne dönüşmüştür ve maalesef artık görsellere doymuş olan beynimiz, eskisi kadar fotoğraflardan etkilenmemektedir. Belgesel fotoğrafçılar için Dünyamızın ve insanlığın sorunlarına dikkat çekmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu sebeple, savaşın korkunçluğunu gösterebilmek amacıyla, ses kaydı ile fotoğrafı bir araya getiren bir sergi formatı seçtik.

Son gidişimde, yüzünden otuzun üzerinde ameliyat olmuş bir Iraklı şöyle dedi: ‘Sizin medeniyetinizi, paranızı, modern yaşantınızı istemiyoruz. Sadece bizi yalnız bırakın!’ Böylece projemizin adı da ortaya çıkmış oldu. ‘Leave Us Alone’

Bu projeyle ilgili yurt içinde ve yurt dışında sanat galerileriyle, fotoğraf dernekleriyle, üniversitelerle, savaş karşıtı derneklerle, basınla ve belediyelerle kontağı olan gönüllülere ihtiyacımız var. Bu projede ‘Ben de varım!’ diyorsanız ve yukarıdaki şahıs ve kuruluşlara ulaşabiliyorsanız lütfen bize yazın ve projenin bir parçası olun! Barışın egemen olduğu bir dünya dileğiyle”

Proje ve sergiyle ilgili detaylara http://www.leaveusaloneproject.org/ adresinden ulaşılabiliyor.

847170cookie-checkTürk fotoğrafçının sergisi Amnesty’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.