Türk GP’ler çoğalmalı

 


 


İngiltere’nin tek Türk sağlık ocağı (Genaral Practice-GP) Lawrence House Surgery’nin başkanı Dr. Tahsin Bilginer, Londra’daki sağlık ve Türkçe konuşan toplum üzerine söyleştik.


 


Dr. Bilginer, sorularımızı şöyle yanıtladı:


 


         Sağlık ocağınız ne zaman açıldı?


         Yeni binamıza 1999 yılbaşında taşındık. Bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlandı. 5 doktoru barındıracak hem de hemşire, fizyoterapi ve psikolojik tedavi gibi sağlık hizmetlerine olanak sağlayaca biçimde yapıldı. Tottenham Hotspor’a yakın olduğu için de Arjantin Milli Takımı Kaptanı açılışımı yapmıştı.


 


         Kaç doktorsunuz ve kaç hastaya hizmet verebiliyorsunuz?


         Şu benimle birlikte çalışan 4 doktor daha var. 8 bin hastaya hizmet veriyoruz. Benden başka Dr. Erdinç Havuççu da aile hekimi olarak hizmet veriyor. Her yıl ihtisas görmek için de devlet tarafından bir doktor gönderiliyor. Şu anda 3 hemşiermiz ve 8 personelimiz var. Binamız iki katlı üst katta idari odalar bulunuyor. Toplam olarak 8 konsultasyon odası, 3 hemşire oadsı var.


 


         Hastalarınızdaki Türkçe konuşan toplum sayısı nedir?


         Yüzde 30’u Türkçe konuşuyor. Ben esas olarak bu bölgede aile hekimi olarak 1970’de çalışmaya başladım. Devlet hizmetinde sosyal hekim olarak çalışan ilk Türk benim. Dr. Cahit Berk, özel olarak çalışan Dr. İsfendiyar Bey ve Dr. Teoman Sırrı var. Esas olarak Türkçe konuşan aile hekimlerine ihtiyacımız var. Nüfusumuz bugün 300 bine ulaştı diyenler var. Londra’nın bu bölgesinde yalnızca 60-70 bin olduğunu sanıyorum. Her iki bin kişiye doktor ihtiyacı var.


 


         Türkçe konuşan doktor açığı var mı?


         Yalnızca bu bölgede 30-40 Türkçe konuşan doktor olmalı. Kurumlara olduğu kadar bizim insanlarımıza da görev düşmektedir. Artık her yere tercümanla gitme zamanı geçmiş olmalı… 1950’lerde Kıbrıs’tan gelen göçmenler hemen İngilizce öğrenirdi. Ne yazık ki yeni kuşak İngilizce’yi ihmal ediyor… Hala randevu almak için iki kelimeyi biraraya getiremeyenler var…


 


         Türkiye’den gelmiş Türk doktorları mesleklerini yapamıyorlar. Bir de böyle bir çelişki var…


         Evet. Herşeyden önce bir kere lisan bilmeleri gerekir. Bildiğimce yüzde 75 İngilizce ve yüzde 25 yetenek sınavı istiyorlar. Ayrıca bir yıllık da deneyim istiyorlar.

729170cookie-checkTürk GP’ler çoğalmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.