Türk hakimin AİHM üyeliğine onay

 AİHM, yine Rumların, Strasbourg mahkemesinde görev yapmasına itiraz ettiği KKTC’li yargıç Gönül Erönen ile ilgili kararını gelecek günlerde verecek.


 AİHM’nin, Gönül Erönen hakkında da olumlu karar vermesi bekleniyor.


Bugünkü kararla Metin Hakkı’nın, Rumların açtığı ve incelenmeye alınması kabul edilen 38 mülkiyet hakkı davasında, mahkemenin ilgili dairesinde “uzman yargıç” olarak görev yapacak.


Strasbourg Mahkemesi, geçen hafta Rumların itirazı üzerine, KKTC’li yargıçları dinlemişti.
 Kıbrıslı Türk yargıçların, Türkiye’nin önerisiyle yıllardan sonra geçen yıl AİHM’de göreve başlamaları gündeme gelmişti. Yargıç Metin Hakkı’nın mülkiyetle ilgili davalarda, Yüksek Mahkeme yargıçlarından Gönül Erönen’in de kayıplarla ilgili başvurularda AİHM’de görev yapması öngörülmüştü.


Kıbrıs Rum kesiminin itirazı üzerine AİHM, KKTC’li yargıçların görüşlerinin dinlenmesini kararlaştırmıştı.


Rum kesimi, yaptığı itirazda, “KKTC’li yargıçların adil yargıda bulunamayacağını” iddia etmişti.


Diğer ülkeler gibi, herhangi bir ülkeden AİHM’ye yargıç atama hakkı bulunan Türkiye, geçmişte de bazı Kıbrıslı Türk yargıçları AİHM’ye önermiş, ancak Rumlar eşdeğer mal tasarrufu, kayıp yakını gibi, “çıkar çatışmasını” gerekçe göstererek, bu isimlere itiraz etmişti.


Kıbrıslı Türk yargıçların AİHM’ye atanmasında, “ilgili davaların Kıbrıs’la ilgili olmasının yanında, çoğunluğu İngiltere’de eğitim alan yargıçların yabancı dile hâkimiyetinin ve KKTC yargı sisteminin AİHM’de dahi saygın bir yere sahip olmasının etkili olduğu” belirtiliyor.


 

702810cookie-checkTürk hakimin AİHM üyeliğine onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.