Türk işadamından tanıtım müzikali

Dr. Sami Kent, Hyde Park’ta kendi soyadını koyduğu bir hotel işletiyor… “Ben otel işletmeciliğini hiç sevmedim” diyen Kent, Türkiye’nin yeterince tanıtılamadığı için kolları sıvadığını söylüyor. İşadamı tanıtım eksikliğinden şöyle yakınıyor:


“Anadolu çok zengin kültür ve tarihe sahip. Bütün uygarlıkların kökenini Anadolu’ya uzanıyor… Anadolu insanları eğlendirirken  de tanıtılabilir… Anadolu’nun doğru dürüst tanıtılmadığı için kolları sıvıyorum. Başka da hiçbir amacım yok…”


İşadamı, bir yıl sonra “Ete kemiğe bürünecek” dediği projenin adını bile şimdiden koymuş: “The Heart of Anatolia”


“Aslında 1980’lerde girişimde bulunmuştum ama nasip olmadı” diyen Kent, “The Heart of Anatolia projesinin yapımı için tam 2 milyon Sterlin’lik bir bütçe ayıracağım. Bütün geliri de Anadolu Eğitim Vakfı’na bağışlayacağım…” diye konuştu.


İşadamı projeyi şöyle anlattı:


“Müzikali kendim yazıyorum. Benim için yeni bir dal olduğu için deneyim elde etmek için bütün müzikalleri geziyorum. Müzikallerin hemen hemen hepsini izledim. Son olarak da Fransa’ya giderek Anadolu Ateşi’ni izledim. Benim düşündüğüm modern müzikalde folklör, dans ve müzik şovun tuzu biberi olmalı. Ama ortada bir yemek de olmalı. Bu da tarihtir… Şimdi ben Anadolu’nun tarihini anlatarak yemek yapıyorum. Üstüne de tuz biber olarak Anadolu’nun anomim müziğini, folk danslarını uygulamak istiyorum.”


İşadamı müzikalin yazılması konusunda da şunları söyledi:


“Size sözünü ettiğim yemek 6 tabak olacak. Anadolunun 10 bin yıllık tarihinde seçtiğim ilk konu Hititler’dir. İngilizve ve Fransızca’nın kökeni de Hititler’den geliyor. Sonra sırasıyla Trovalı Helen,  Antoni ve Kleopatra, Seladdin ve Aslan Yürekli Richard, Rumi felsefesi, Osmanlı’ların ilk zamanları… Metin yazım işleri bittikten sonra yönetmen tutacağım. Kostümden ışığa pek çok yaratıcı ekip oluşturacağız. Londra’nın merkezinde bir tiyatroda oynatmak istiyorum. Tanınmış bir müzikal salonunda oynatmak için de ‘parayı veren düdüğü çalar’ hesabı masraflardan kaçınmayacağım. İngilizlerin sevebileceği müzikleri biraraya getirmek için de Anadolu’nun anomim ezgilerini biriktiriyorum.”


Dr. Sami Kent, gözünü kırpmadan 2 milyon Sterlin’i müzikal için harcamaya kararlı olduğunu söylüyor. İşadamına, müzikalin içeriği konusunda tarihçi, sosyolog, metin yazarı gibi profesyonellerden yardım almayı düşünmediğini söylüyor. “O zaman onca masraftan sonra ya müzikal tarihi yanlış yansıtıyor eleştirisi gelirse sıkıntı olmaz mı?” sorumuzu da işadamı, kendisinin doğruyu yapacağını belirterek özgüvenini yansıtmakla yetindi.


SAMİ KENT?
Elazığ’da doğan Sami Kent liseyi bitirdikten sonra 1961 Londra’ya gelmiş. Üniversitede jeoloji okur, daha sonra da petrol jeolojisinde akademik kariyer yapar… Kuzey Denizi’nde ABD şirketinde petrol mühendisi olarak bir süre çalışır…


1979’da Oxford Street’de Oxford House College’i kurarak işadamlığına atılan Kent, College’de bilgisayar, İngilizce kursları vermeye başlar… Kollej çabuk büyür ve ikinci bina da hizmete girer. Kışları 700 öğrenciye yazları da bin 500 öğrenciye ulaşır… Kent işler rutine dönünce Oxford House College’i Musevi işadamlarına satarak Hyde Park’ta hotel satın alır…


Türkiye’den de pek çok turistin uğrak yeri olan Kent Hotel’i başarıyla işleten Kent, bekar olduğunu vurguladı.”

784930cookie-checkTürk işadamından tanıtım müzikali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.