Türk kebabına ‘imaj’ darbesi

Başta BBC olmak üzere habere geniş yer ayıran İngiliz yayın organları restoranda satılan gıdalarda bulunan Salmonella bakterisinden dolayı 60 kadar tüketicinin zehirlendiğinin kesinleştiğini duyururken, hastalardan birisinin zehirlenmeden dolayı “algılama” zorluğu çektiğini yazdı.


SEKTÖR TEMSİLCİLERİ UYARDI
Gıda sektörünün önde gelen firmaları ve uzmanlar bu tür olayların sektöre olumsuz etki yapacağı uyarısında bulundu. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz
Eden Valley genel müdürü İbrahim Durmuş, ‘Bu olay herkese ibret olsun’ derken işyeri sahiplerinin hijyen konusuna daha özenli yaklaşmaları gerektiğini belirtti.


Eden Valley’in tavuk üretimi yaptığının ve söz konusu restoranlarla hiç bir alışverişleri olmadığının altını çizen Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü:


“Yıllardır gıda sektöründe faaliyet gösteren restoranların hijyen ve kaliteye dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyoruz. Kendi tesislerimizde Avrupa’nın en gelişmiş kesim ve üretim standartını sağladık. Biz ‘Helal’ kesim yapıyoruz. Ve helal’in herşeyeden önce hijyen olduğunu belirtiyoruz. Pazarda faaliyet gösteren binlerce firma ve restorant var ve bunların bazıları daha ucuz mal almak için aldığı ürünün kalitesini göz ardı ediyor. Bu insan sağlığı ile oynamaktır ve maalesef bu tür olaylar sektör için geri dönülmez olumsuzluklara neden olabilir.”


Öte yandan sık sık sektöre ilişkin uyarılarda bulunan Veli’s Kebab sahibi Halil Veli, yaşanan olayın endişelendikleri gelişmeleri gündeme getirdiğini vurgulayarak, gereken önlemlerin alınmaması halinde önümüzdeki 5 yıllık dönemde ciddi bir kriz yaşanabileceği uyarısını dile getirdi.


Halil Veli şunları söyledi:


!Türk döner-kebabını İngilizlere benimsetmiş durumdayız. İsimleri bile Türkçe yerleşen bu gıdalar konusunda ve işyerlerimizde satışa sunduğumuz diğer ürünlerde daha özenli davranmalıyız.  İşyeri sahiplerinden gelen daha ucuza ürün alma baskısı üreticilerin ve catering firmalarının kaliteyi düşürmelerine neden olabiliyor. Ancak unutulmasınki, özellikle basın organlarının sağlıksız üretim yapan yerler ve hijyenden uzak take-away’leri gündeme getirmesi sektöre ciddi bir darbe vurabilir. Bir an önce kendimize çeki düzen vermeliyiz.”


HABERLER KASITLI MI ABARTILIYOR
Business Link danışmanı Yusuf Çiçek ise bu haberlerin medyada bu denli geniş yer almasını ilginç bulduğunu belirtirken, bu olayları, geçici olarak paniğe neden olsa da uzun vadede sektörün krize girmesine neden olabilecek gelişmeler olarak görmediğini dile getirdi.


Türkiyeli ve Kıbrıslı işletmelerin hijyen ve kalite konusunda olumlu ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Çiçek şunları kaydetti:


“Bir süre önce Dalston da bulunan Mangal 2’ye haber vermeden giden ve yiyecek alan denetim elemanları, gıdaların yüksek kalitede olduğunu belirlemişler. Teşekkür mektubu ile ödüllendirilen işyeri sahibi Ali Dirik örneğinde olduğu gibi işletmecilerimiz kalite standartlarını giderek yükseltiyor. Hepimiz mükemmel değiliz ancak bu noktada basının bu tür haberleri yansıtma biçimi benim aklıma farklı senaryolar getiriyor. Bir kere bu yayınlar en çok fast-food sektörüne kebap ve dönerin gelişmesinden rahatsız olan kesimlerin işine yarar. İşyeri sahiplerine önerim hijyen ve kalite standartını önemsemeleri ve dikkatli olmalarıdır.  Bu onların daha çok kazanmasının da önünü açacaktır.”


(Britanya Express)

779140cookie-checkTürk kebabına ‘imaj’ darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.