Türk kuş gözlemcileri artıyor

Dünya Kuşları Koruma Kurumu Avrupa Bölümü’nün verilerine göre son üç yıl içinde kuş gözlemciliğini yaygınlaştırma çalışmalarında en hızlı atılım Doğa Derneği’nin girişimleriyle Türkiye’de gerçekleşti.


Bu güne kadar Doğa Derneği‘nin girişimleriyle Türkiye’de kuş gözlemcilerinin ve kuş gözlem topluluklarının sayısı iki yıl içinde büyük artış gösterdi. “Bakmasını bilirsen her zaman görülecek bir kuş vardır” diyen Türk kuş gözlemcileri 2000 yılında sadece üç ilimizde varlık gösteriyorken bugün Türkiye’de 23 ilde kuş gözlem topluluğu bulunuyor. Kuş meraklısı amatör gözlemcilerin sayısı Türkiye’de 2000 yılından bu yana 29 kişiden 519 kişiye yükseldi.


HERKES KUŞ GÖZLEMCİSİ OLABİLİR
Kuş meraklıların arasında üniversite öğrencilerinden, doktorlara ve mühendislere kadar her meslekten insan var. Gözlemcilerin yaşları 15 ile 70 arasında değişiyor. Türk gözlemcilerin Avrupa’daki muadillerinden en büyük farkı kadın erkek eşitliği sayılıyor. Türkiye’deki gözlemcilerin yarısı kadın olmakla birlikte İngiltere, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere batı ülkelerinde bu uğraş tam bir erkek hobisi konumunda.


DOĞAYI KORUMAYA GÖNÜLLÜ KATKI
Doğa Derneği’nin Türkiye’de kuş gözlemciliğinin daha da gelişmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalara BTC Boru Hattı Şirketi ve Avrupa Birliği büyük destek veriyor. Bu destek sayesinde yeni kuş gözlem topluluklarının kurulması için çeşitli illerdeki üniversitelerde tanıtım sunuşları gerçekleştiriliyor. Topluluklar içinse çeşitli eğitim ve kapasite artırımı programları uygulanıyor. Ayrıca, kuş gözlemcilerinin arasındaki iletişimi sürekli kılabilmek için üç ayda bir Kuşçu Postası adında bir bülten yayınlanıyor. Kuş gözlemcileri gündelik tartışmalarını KuşTr adını verdikleri Internet sitesi üzerinden gerçekleştiriyor –


Konu hakkında açıklama yapan Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan; “Kuş gözlemciliği bir hobi olduğu kadar doğanın korunmasına da katkı koyan bir merak. Kuş gözlemcilerinin sayısının artması Türkiye’de daha çok insanın doğaya sahip çıkmasını sağlayacak. Bu hobinin ülkemizde bu kadar büyük bir hızla yayılması ülkemiz toplumunun doğaya ne kadar yakın ve duyarlı olduğunun en somut göstergelerinden biri” yorumunu yaptı.


Ayrıntılı bilgi için:
Eray Çağlayan
Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu
[email protected]
(312) 448 05 37 – 448 09 56

1020580cookie-checkTürk kuş gözlemcileri artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.