Türk çoban köpeklerine İsveç’ten övgü*

İsveç parlamentosunda, büyük ve küçük baş evcil hayvanların, vahşi hayvan saldırılarından korunması konusu görüşülürken gündeme gelen Türk çoban köpeklerinin üstün yeteneklerine övgüler yağdırıldı. Folk Parti(Halk Partisi )Milletvekili Brigitta Ohlsson, ormanlardan sorumlu bakanın yanıtlaması için verdiği soru önergesinin gerekçelerini açıklarken, evcil hayvan sürülerinin vahşi hayvanlardan korunması için, caydırıcı özelliklere sahip, başarıları kanıtlanmış Türk çoban köpeklerinden yararlanılmasını istedi.

İsveç’te, yasak avlanma nedeniyle, kurt, ayı. tilki, çakal gibi vahşi hayvanların nesli azalıyor. Yasak avlanmaların en önemli nedeni ise, vahşi hayvanların, büyük ve küçük baş evcil hayvan sürülerine zarar vermeleri… Brigitta Ohlsson, hem vahşi hayvan katliamının önlenmesi, hem de evcil hayvanların korunması için önerilerde bulunurken, Türk çoban köpeklerini övdü. Anadolu köpeği olarak adlandırılan bir cins çoban köpeğinin, yüzyıllardan beri Afrika’ da, evcil hayvanların leopar saldırılarından korunması amacıyla kullanıldığını ve başarılıarını kanıtladığını söyledi.

Birgitta Ohlsson, ” Başarıları kanıtlanmış, üstün ve caydırıcı özelliklere sahip Türk çoban köpekleri, İsveçte de yetiştirilmeli ve sürülerin vahşi hayvan saldırılarından korunmasında kullanılmalıdır. ”dedi. Ohlsson, bu önerinin yaşama geçirilebilmesi için İsveç Parlamentosundan karar alınmasını istedi.
Evliya Çelebi, Seyehatname’sinde, Türk çoban köpeklerinin bir türü olan Kangal köpeklerini anlatırken, bu köpeklerin, ”aslanlar kadar güçlü, korkusuz ve iri görünümlü” olduklarını yazıyor. Anadolu’da, atın ve çoban köpeğinin iyisini tanımlamak için, ”Atın rahvanı, köpeğin iyi havlayanı ” deyimi kullanılıyor. Gerçek bir çoban köpeğinin gözlerinin, ”karanlık gecede, kara taşın üzerindeki kara kuzuyu görecek” kadar keskin, dişlerinin bir kurdu veya ayıyı boğacak kadar sivri , burnunun ise kilometrelerce uzaklıktaki kurdun kokusunu alacak kadar güçlü olması gerekiyor.

Soyunun özelliklerini koruyan yi bir çoban köpeği, sahibine ve güttüğü hayvan sürüsüne çok bağlı olur. Bir yerlerden et kokusu aldığında, sürüyü terk edip gitmez, sahibinden başkasının vereceği yiyecekleri yemez.

Geçtiğimiz yıllarda, Eskişehir’in Sivrihisar İlçesinde bilim adamlarınca keşfeilerek Amerika’ya götürülen Akbaş cinsi bir çoban köpeği, orada beslendi, büyütüldü, eğitildi; düzenlenen bir yarışmada ”Ylılın en akıllı köpeği” seçildi.

Kendi gözümüzde köpeklerimizin bile köpekler kadar değeri yok…

Onların önemini eller biliyor, bir biz bilmiyoruz…

[email protected]

* Bu yazı, Cumhuriyet Gazetesi Pazar Dergi ‘de de yayımlandı.

647960cookie-checkTürk çoban köpeklerine İsveç’ten övgü*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.