Türk sporunun kalbi İstanbul’da

Tamer Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’un, Avrupa Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası finalleri, Formula 1, MotoGP gibi birçok uluslararası büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını kaydederek, ”İstanbul’da yılda 48-50 arasında uluslararası turnuva düzenleniyor. Uluslararası boks, judo, cimnastik, masa tenisi turnuvaları, büyük tenis organizasyonları yapılıyor. Sporun yüzde 80’i İstanbul’da diyebiliriz. Türk sporunun kalbi adeta İstanbul’da atıyor” diye konuştu.

Önlerinde Dünya Basketbol Şampiyonası ve Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi çok büyük organizasyonların da bulunduğunu hatırlatan Taşpınar, bu organizasyonların yapılması düşünülen Sinan Erdem Spor Kompleksi’nin bitmek üzere olduğunu kaydetti.

TESİS YÖNÜNDEN HEM ZENGİN HEM DE FAKİR İL

Tamer Taşpınar, 15 milyon nüfusu bulunan İstanbul’un tesis yönünden hem zengin hem de fakir olduğunu söyledi.
İstanbul’un, rakam olarak tesis yönünden Türkiye’nin en zengin ili olduğunu belirten Taşpınar, ”Ama bu tesisleri nüfusa oranladığınızda da en fakir ili oluyor. 2003’ten bu yana özel idare bütçesinden 170 milyon liralık yatırım yaptık. 5 yüzme havuzu, spor salonları, toprak sahaların çimlendirilmesi, ışıklandırılması, tribünlerin üstünün kapatılmasını gerçekleştirip, sıfırdan birçok tesis yaptık” dedi.

OLİMPİYAT KONUSU

İstanbul’da olimpiyat gerçekleştirme konusuna da değinen Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı:
”Yapılan büyük organizasyonların hepsi olimpiyat için bir hazırlık. Olimpiyat organizasyonu yönünde çok birikimimiz oldu. Ama tesis eksikliğimiz var. Olimpiyat yapılacak şehrin altyapısı da çok önemli. İstanbul şu anda metrosuyla, metrobüsüyle, yolların genişletilmesi, kentsel dönüşüm projeleriyle olimpiyata hazır hale gelmeye çalışıyor. Olay sadece tesis yapmakla bitmiyor. Olimpiyata katılacak sporcular yetiştirmek de çok önemli. Bu konuda genel müdürlüğümüzün hazırladığı proje çok güzel bir şekilde devam ediyor. Bize zamanında (Şampiyonlar Ligi finalini yapmak çok zor) dediler ama problemsiz bir şeklide aslanlar gibi yapıldı.”

OLİMPİYATLARDA MADALYA İSTİYORSAK…

Bundan sonraki tesislerin amatör branşlar da göz önüne alınarak yapılmasını istediklerini vurgulayan Taşpınar, ”Türk sporunun kalkınmasını istiyorsak, branşa göre ilgili federasyonun kriterlerine uygun alanlar yapmak lazım. Biz bir ilki gerçekleştirdik ve bu örnek alınmalı. Bu tip projeler yaygınlaşmalı. Antrenman salonları yapmak lazım. Bunlara daha çok ihtiyaç var. Olimpiyatlarda madalya istiyorsak, semtlere, ilçelere antrenman salonları yapmamız gerekiyor. Bu salonları yaptıktan sonra da iş bitmiyor. Salon yapmak çok önemli ama içini doldurmak daha önemli” dedi.

AMATÖR BRANŞLARDA SEYİRCİ PROBLEMİ VAR

Tamer Taşpınar, amatör branşlarda seyirci problemi yaşandığının altını çizerek, şunları söyledi:

”Nüfusun yüzde 1’i spor yapıyorsa, bunu yüzde 10’a çıkaramıyorsanız, tribünlere seyirci çekemezsiniz. Güreş, ata sporumuz ama gelin güreş müsabakalarına kimseyi bulabilecek misiniz? Ne hikmetse meraklıları dahi gitmiyor. Ama bizzat güreş yapmış olanları orada görebiliyoruz. Bu konuda projeler geliştirmek, okullarla işbirliği yapmak lazım. İstanbul’da lisanslı sporcu sayısı 26 bindi 150 bine çıktı. 15 milyon nüfusta bu çok az. 5 milyon spor yapan olsa seyirci durumu tamamen farklı olurdu. İster sağlıklı yaşam adı altında, ister başka bir ad altında vatandaşımızı sporla buluşturmak lazım. Herkes spor çok gerekli diyor ama buyur dediğinizde gelen yok.”

İKİ DEV PROJE

Tamer Taşpınar, İstanbul’a iki dev tesis kazandırmak için de çalışmalarının sürdüğünü, yapmayı düşündükleri bu iki tesisin projelerini hazırladıklarını söyledi.

Bu projelerin, Ataköy’de dev bir yüzme kompleksi ve Burhan Felek Atletizm Pisti’nin yıkılarak yeniden yapılması olduğunu belirten Taşpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ataköy Avni Akyol Yüzme Havuzu’nun çürük raporu vardı. Kapattık orayı. Mükemmel bir proje yaptık. Ama 50 milyon lira tutuyor. Çok büyük bir para. Bu parayı bulmak da kolay değil ama geri adım atmayacağız ve devam edeceğiz. Bu projesini bitirdiğimiz havuz olsaydı, Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası’nı Abdi İpekçi’de yapmazdık. İstanbul’un böyle bir havuza ihtiyacı var. Bir kısmını özel idareden, bir kısımını da genel müdürlüğümüzden karşılamayı düşünüyoruz. Projeyi genel müdürlüğümüze götürdük. Bu komplekste kapalı atlama kulesi, 2 olimpik havuz ile bir test havuzu olacak. Atletizm sahasını da yıkıp yeniden yapacağız. Bu projenin resmine bakmak bile insanı heyecanlandırıyor. Burada bazı küçük problemlerle karşılaştık, bunları çözüp İstanbul’a çok güzel bir atletizm tesisi kazandıracağız.”

726370cookie-checkTürk sporunun kalbi İstanbul’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.