Türk tırları Rus kapısında

Bakan Tüzmen, Bangladeş Ticaret Eğitim Bakanı Hüseyin Zillur Rahman ve beraberindeki heyeti kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


Gazetecilerin, son dönemde Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara ilişkin sorularını yanıtlayan Tüzmen, sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunun altını çizdi. 


Bakan Tüzmen, Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın, Çin gibi, Hindistan gibi söz konusu pazarda kendilerine pazar payı kapma mücadelesi yapan ülkeler karşısında Türkiye'yi önemli bir dezavantajla karşı karşıya bıraktığını söyledi. 


Rusya'ya yapılan ihracatta tüketim mallarının ağırlıklı olduğunu belirten Tüzmen, bu nedenle de Türk ürünlerinin sınırlarda bekletilmesinin Türkiye'yi çok rahatsız ettiğini kaydetti. 


Bakan Tüzmen, Türk TIR'larının şu anda Rusya'ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: 


''Sezon şu anda başladı. Kış sezonu için Türkiye'nin yeni koleksiyonları gönderilmiş durumda. Bunlar 3 haftadır bekletiliyor. Dolayısıyla birkaç hafta sonra TIR'ların içeriye girmesinin de bir anlamı kalmayacak. Çünkü sezon başka ülkeler tarafından getirilen koleksiyonlarla doldurulmuş hale gelebilir. 


Gümrüklerdeki rakamlar arasındaki farklılıklar gündeme getirmelerine rağmen, Rusya'nın AB ile ticaretinde en fazla farklılık var. Dünyanın çeşitli ülke istatistiklerinde de farklılıklar var. AB'den Rusya'nın ithalatı 80 milyar dolar görünüyor, ancak AB'den rakamlar alındığında bu rakam 115 milyar dolar. Biz bunları gündeme getirdik. 


Kaldı ki bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik.'' 


Tüzmen, bu kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu yinelerken, ''Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık'' dedi.

1065350cookie-checkTürk tırları Rus kapısında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.