Türk turizmcilerin Londra çıkarması

Türkiye’den Kültür ve Turizm Müsteşar İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ve yardımcısı Levent Demirel ile 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt , turizm sektörü temsilcileri, turizm yazarları ve bazı turistik illerin valileri katıldı.

Türkiye ve KKTC fuar alanını gezerek stand’lar hakkında bilgi alan konuk ekip daha sonra yabancı basının da katıldığı basın toplantısında Türkiye turizmi hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

WTM’e 197 ülke ve bölgeden 5 bini aşkın firma yaklaşık 20 bin profesyonel turizmciyle katılarak sektörel bilgi değişimi ve kendi tanıtımlarını gerçekleştirme fırsatı buldu.

Müsteşar İsmet Yılmaz
İngiliz pazarı 2010’da yüzde 15 büyüyecek

Müsteşar İsmet Yılmaz, Türkiye’nin dünya turizm gelirleri açısından ilk 10’da yer aldığını belirterek “Turist sayısı ve geliri oranlarında bir dengesizliğin olmaması Türkiye’nin ucuz bir ülke olmadığı anlamına geliyor” dedi.

Dünya Turizm Örgütünün raporuna göre, dünya turizminde ilk 7 ayda yüzde 7,4, Avrupa’da ise yüzde 8,8’lik bir daralma yaşandığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin turizmdeki rekabet üstünlükleriyle krizden daha az etkilendiğini öne sürdü.

“EN KÖTÜ DÖNEM GERİDE KALDI”

Küresel ekonomik krizin etkilerinin 2010’da azalacağını düşündüklerini belirten Yılmaz, en zor ve en kötü dönemin geride bırakıldığını söyledi. 2010 tanıtım kampanyasının bu çerçevede yürütüleceğini bildiren Yılmaz, “Türkiye’nin farklılıklarını ve avantajlarını ön plana çıkartan, hizmet kalitesini ve konukseverliğini vurgulayan, destinasyon odaklı tanıtım kampanyaları hazırlıyoruz” diye konuştu.

İngiltere pazarına da değinen Müsteşar, “Türkiye’deki İngiliz turistlerin ortalama harcaması 1000 dolar dolayındadır. Krize rağmen rağmen, İngiltere’den Türkiye’ye yönelik seyahatlerde ilk 9 ayda 2 milyon barajı aşılarak, yüzde 12’lik bir artış yaşanmıştır” dedi.

NEDEN TÜRKİYE’DEKİ İNGİLİZ TURİST ARTTI?

Dünyadaki para piyasasındaki çalkalanmada euro yükseldi, sterlin düştü. Euro kullanan ülkelerin aleyhine ve Euro dışındaki ülkelerin lehine oldu. İngiliz turistler İspanya gibi euronun para birimi olduğu ülkelerdeki tatilleri önceki yıllara göre daha pahalıya gelince Türkiye ve KKTC gibi euro dışında kalan ülkeleri tercih ettiler. Bu nedenle Türkiye İngiliz turistler için ucuz kaldı. Zaten euro/sterlin paritesinden dolayı olan ucuzluğa ek olarak Türkiye’deki turistik tesislerin kriz nedeniyle fiyat kırması da Türkiye’yi İngiliz turistler için en çekici ülke konumuna getirdi.

WTM’e Türkiye’den katılan turizm sektörünün önde gelen temsilcilerine Türkiye turizmi ve İngiltere pazarını sorduk.

Sedat Kirt (Marmaris Turizm Birliği Koordinatörü): Sterlin/euro paritesindeki değişim nedeniyle kriz İngiliz turistleri Marmaris’e yönlendirdi. Marmaris Turizm Birliği olarak Manchester’de fuarlara katılarak pazar payımızı büyütmeye çalışacağız.

Tuba Öztek (Martı Hotels ve Marinas’ın Satış Direktörü): Türkiye’nin ilk resort hotelini açan Martı 40 yıllık bir geçmişe sahip. En büyük pazarımız olan İngiltere’den bu yıl gelen turist sayısında artış oldu. Biz de pazarı büyütecek fiyat stratejisi uyguluyoruz.

Suat Töre (S&M Publication): Bu yol gelen turist sayısında iyiyiz ancak karşılığında ödün verdiğimiz için fiyatlarımız düştü, gelirimiz de düştü. Bu politikayı izlersek, 1 pounda oda satarsak İngiltere’den belki 5 milyon turist getiririz ama maksat bu mudur?

Fehmi Köfteoğlu (Turizm Gazetesi Editörü): İngiltere bu yıl Türkiye açısından ekstem bir pazar oldu. Paritedeki değişim ve fiyat kırmadan dolayı İngiliz turistler açısından Türkiye ilk tercih edilen ülke oldu. İspanya’daki İngiliz turist sayısında düşme olurken Türkiye’de arttı. Türkiye fiyatlar konusunda gerçekci bir politika izlemesi gerekir.

Dr. Ahmet Altıparmak (Muğla Valisi): Şu anda Muğla’adki turist sayısının üçte ikisini İngilizler oluşturuyor. Ben İngiltere’de yaşayan Türkler’e de tatillerinde Muğla’yı tercih etmelerini ve yabancı arkadaşlarına da tanıtmalarını öneriyorum. Memleketimizin güzelliklerinden bizim insanlarımız da yararlanmalı…

Feza Solaklar (The Marmara İş Geliştirem Direktörü): 2009 Marmara grubu açısından iyi geçti. Doluluk oranımızı yüksek tutmamıza karşın pazarla orantılı olarak oda fiyatlarında bazı düşüşler yaşandı. İngiltere’deki Türkler Türkiye’nin elçileridir. Yurtdışında yaşayanların beğenisi daha gelişkin. Onları The Marmara’da misafir etmekten memnun olacağız.

Dr. Muhammet Yaşarata (Cyprus Premier Holidays’in İngiltere Direktörü): 2009’u krize rağmen yüzde 15 sürpriz artışla kapattık. Gelecek yıl devlet dış pazarlarda daha iyi tanıtım kampanyası yürütürse gelen turist sayısında artışın süreceğine inanıyorum.

Şinasi Haznedar (Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü): İngilizler’in Çanakkale ile 1915e dayanan tarihi bağları var. Daha Çanakkale gecikmiş de olsa Troia Müzesi’ne kavuşacak. Ne yazık ki bizden çıkan eserlerin çoğu yabancı müzelerde. Kültürel ve tarihi arka plana sahip ve çoklu turizm materyalini bünyesinde barındıran Çanakkale’ye daha çok turist bekliyoruz.

826550cookie-checkTürk turizmcilerin Londra çıkarması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.