Türk uzman ‘Çevre Nobeli’ kazandı…

2000 yılından itibaren Londra Belediyesi tarafından dağıtılan ödül, Şule Nişancıoğlu’nun projesinden dolayı ilk defa bir kamu kurumuna verildi.


Belediyelerin verdikleri servislerin çevreye yararlı hale getirilmesi için politikalar belirlemek ve örnek projeler yapmakla görevli bölümde altı yıldır çalışan Niçancıoğlu, bu yıl Enfield Belediyesi’ne iki ödül birden kazandırdı. Belediye, çevreye katkıda bulunan en iyi kurum olarak ödüle layık görülürken, Nişancıoğlu da bölgedeki konutların çevreye daha uyumlu hale getirilmesi projesiyle ödüle hak kazandı.


“KÜÇÜK AYRINTILARA DİKKAT!”


Her bireyin çevreye uyumlu ve daha ekonomik yaşam konusunda yapacağı katkılar olduğunu belirten Şule Nişancıoğlu, daha yaşanılır bir çevrede yaşamak ve para tasarrufu yapmak için küçük ayrıntılara dikkat etmenin de çok verimli olacağını söyledi.


Evlerin daha iyi yalıtılarak ısı kayıplarının önlenebileceğine dikkat çeken Nişancıoğlu şöyle konuştu:


“Isı kayıplarını önleyerek hem para tasarrufu sağlanıyor, hem de daha sağlıklı bir çevre için katkı sunuluyor. Elektrik ya da diğer enerjileri elde edebilmek için kömür ve petrol gibi maddeler kullanılarak atmosfere karbondioksit gazı salınıyor, bu da çevreye zarar veren etmenlerin başında geliyor. Enerji tüketimini azaltmak, başlı başına çevreci koruyan etmenlerin başında geliyor”


BİREYLER NE YAPABİLİR?


Daha yaşanılır bir konut ve çevrede yaşayabilmek için kurumlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Nişancıoğlu, bireylerin de ev, işyeri ve yaşadıkları alanda çevreye yararlı birçok katkı sunabileceğini söyledi.


Nişancıoğlu’na göre, öncelikle pertol ve kömür kullanımının azaltılması çevre dostluğunda  önem taşıyor. İyi izole edilmeyen evlerdeki ısı kaybı, çevrenin en büyük düşmanı. Enerji tasarrufu sağlayan lambaların kullanılması ve çevreci ev aletlerinin tercih edilmesi, küçük de görünse, çok önemli “çevre dostu” girişimler olarak sıralanıyor.


Evlere güneş enerji tertibatı taktırmak da, özellikle sıcak su ihtiyacı kullanımı için çok önemli sonuçlar doğuruyor.


Nişancıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, yaklaşık 1.500 sterlin’e malolan sistem için “Clear Skiles” ve ‘Energy Saving Trust’ adlı kuruluşlardan 400-500 sterlin’lik geri ödemesiz yardım alabilmek mümkün.


Yapılan yatırımın ilk anda çok fazla gözükmemesi gerektiğine dikkat çeken Nişancıoğlu, “İki yıl içinde harcanan para geri kazanılmış oluyor ve kar olarak ev ekonomisine kalıyor. Ayrıca torunlarımıza daha yaşanılır bir dünya bırakmaya sunulan katkının onuru da işin manevi yanı” diyor.


İngiltere’de güneşin yeteri kadar açmadığı konusundaki görüşlere itibar etmeyen Nişancıoğlu, özellikle bahar ve yaz aylarında güneşten büyük ölçüde yararlanıldığını da sözlerine ekliyor.


ÇÖPLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ


Dünyanın genel olarak ısınması ve kirlenmesi konusunda başkalarını suçlayarak ya da her şeyi kamu kurumlarından beklememek gerektiğini belirten Nişancıoğlu, çöplerin geri dönşümü konusunda da çeşitli önerilerde bulundu.


Çevre doktoru şöyle konuştu:


“Özellikle bahçeli evlerde oturanlar, organik çöplerini ayrı bir kapta biriktirerek, bunları ‘yeşil gübre’ olarak doğaya geri kazandırabilirler. Kağıt, cam ve plastiklerin de evlerde ayrı kaplara konularak çöp toplayıcılarına verilmesi, ekonomiye ve çevreye büyük yararlar sağlıyor. Siyah torbalara konulan çöpler, geri dönüşümü olmayan atıklar olarak kabul edildiğinden, geri dönüşümü olan çöplerin ayrı ayrı konulması en temel vatandaşlık ve çevre görevlerinden sayılıyor.”


ŞULE NİŞANCI?


İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olan Nişancıoğlu, İngiltere’de Şehir Planlaması konusunda yüksek lisans ve Ekoloji konusunda da doktora yaptı. Enfield Belediyesi’nde altı yıldır yaşanılabilir çevre adına çalışmalar yürüten Nişancıoğlu, bu hizmetleriyle hem kendi ödül kazandı, hem de çalıştığı belediyeye kazandırdı…


[email protected]

778830cookie-checkTürk uzman ‘Çevre Nobeli’ kazandı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.