Türk ve Yunan sanatçılardan örnek proje

“Across the Grain“, (Damara Karşi) adlı proje, farklı disiplinlerde pratik yapan sanatçıların ve Enfield bölgesinde yaşayan Türkçe ve Yunanca konuşan gönüllülerin, üretim sürecinde aktif olarak  yer aldığı, katılımcı ve çok disiplinli bir sanat projesi olduğu bildirildi.


Kıbrıslı sanatçı Sümer Erek’in geliştirdiği proje, 3-26 Ekim tarihleri arasında Enfield Belediyesi sınırları içinde yeralan Forty Hall Müzesi bünyesinde gerçekleştiriliyor. 21 Ekim Salı günü 17.00-20.00 arasında sergi halka açılacak.


Basına yapılan açıklamada, ‘Across the Grain’ projesinin amacının, farklı kültürlerden gelen toplumlar arası ilişkilerin geliştirilmesi, lokal ve göçmenlik tarihinin bilince çikarilmasi ve köklerinden uzakta bulunan kültürlerin,  yeniden şekillenme sürecini irdelemek olduğu bildirildi.


Proje, kavramsal çerçevesini ve pratik çalismalarini kısaca şöyle özetledi. “Yoğun göçlerin yaşandığı küreselleşme çaginda, ‘misafir’ ve ‘ev sahibi’ kültürlerin karşilaşmasından doğan melez yapılanmaların bilince çikarilmasi kavramsal temelinde şekillenen proje, tematik ve pratik olarak birbirlerine bağlı, üç ana alan içinde çalismalarini gerçekleştirilecek:


– Gönüllü katılımcıların katkısıyla birlikte galeride bir ağaç ev yapılacak.
– Bu proje için seçilen sanatçılar, katılımcılarla birlikte video çalismalari gerçekleştirecek.
– Bağımsız sanatçılar, müze mekanından esinlenen özgün işler üretecek.”


Proje kapsamında, Türk ve Yunan kökenli katılımcıların, Britanya’daki deneyimlerini paylaşacakları ve bu perspektiften, lokal kültürle olan ilişkilerini irdeleme fırsatı bulacaklarını dile getiren proje basın bildirisi, atelye çalismalari sırasında ortaya çikan tüm diyalog ve aktivitelerin videoya çekilip, katılan sanatçılar tarafından sanatsal sunuma hazırlanacağını da ifade etti.


Proje kapsamında, Metin Şenergüç, Patrick Michalopoulos, İsmail Erbil, Anna Maria Pinaka, Deniz Ünal’in  da bulunduğu bir grup bağımsız sanatçı Forty Hall’ın mekan ve tarihinden esinlenen farklı disiplinlerde özgün işler üretecegi ve proje sonunda yaratılan tüm eserlerin, Forty Hall galerisi ve müze mekanında sergileneceği bildirildi.


Enfield Belediyesi’nin önümüzdeki Kasım ayında, Atina’nın Halandri ve İstanbul’un Sarıyer belediyeleriyle ‘Kardeş Belde Antlaşması’ imzalayacakları da duyuruldu.


‘Damara Karşi’ projesi, Enfield Belediyesi ‘Sanat ve Etkinlikler Kurulu’ tarafından desteklenmektedir. Sponsorluğunu ise, ‘Arts Council’ yapmaktadır.


_____________


Sergi adresi: The Forty Hall, Forty Hill Enfield, Middlesex EN2 9HA

816310cookie-checkTürk ve Yunan sanatçılardan örnek proje

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.