Türk yönetmene Avrupa’dan ödül

Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Arus’un Türkiye ve Türkiye dışında başta Roman kadınların olmak üzere Romanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi yönündeki çalışmaları ve Romanların maruz kaldığı ayrımcılığın siyasi tartışmada ön plana çıkartılmasında oynadığı rol temelinde ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Elmas Arus, ilk defa verilecek 10 bin Euro değerindeki ödülü 17 Ocak 2014 tarihinde Avrupa Konseyi’nin Strasbourg’daki merkezinde düzenlenecek bir törenle alacak.

Ödüle adını veren İsveçli diplomat Raoul Wallenberg, 1944 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ülkesi adına başmüsteşarlık yaparken “koruma pasaportu” adı altında 350’den fazla Yahudiyi İsveç uyruklu gösterip Nazilerin elinden kurtamıştı.

Wallenberg tarafından kurtarılan Yahudiler arasında yıllar sonra ABD Kongre üyesi olan Tom Lantos da vardı.

Wallenberg bu cesareti nedeniyle daha sonra İsrail, ABD, Kanada ve Macaristan tarafından “fahri vatandaşlıkla” ödüllendirilmişti. Wallenberg’in 17 Ocak 1945 tarihinde “ABD casusu” şüphesiyle Sovyet orduları tarafından tutuklandıktan sonraki akıbeti bilinmiyor. Kayhan KARACA / ntvmsnbc

719640cookie-checkTürk yönetmene Avrupa’dan ödül

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.