Türkçe konuşan toplumda 2008 böyle geçti

1.
3 Ocak 2008:
Regency’de intihar eden gence cenaze
Regency Park’ta geçen Çarşamba günü  intihar eden Hamza Küçükköse’nin (38) cenazesi, otopsi sonrasında yakınlarına teslim edildi. The Times, İngiltere’deki Türk vatandaşları arasındaki seri intihar oranı ikinci sıradaki Güney Asyalılardan 7 kat daha fazla olduğunu yazdı…


2.
7 Ocak 2008:
Nihayet yurt dışında da oy hakkı
ANKARA – Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında, oy kullanma hakkı geliyor…


3.
12 Ocak 2008
Türk gencine âşık oldu hayatı karardı
LONDRA – İngiliz Jennifer Anne, 1999’da kızı Jenny ile Türkiye’de tatil yaparken tanıştığı 25 yaşındaki garson Davud Demir’e aşık olunca başına gelmeyen kalmadı. 


4.
21 Ocak 2008
Büyükanıt ‘stratejik ortak’ İngiltere’de
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Londra’da İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Jock Stirrup ile görüştü. Büyükanıt’ın askeri işbirliğinin ele alınacağı resmi görüşmeleri 3 gün sürecek…


5.
30 Ocak 2008
AB’deki au-pair ve öğrencilere işçi statüsü
FARUK ESKİOĞLU / AÇIK GAZETE İNGİLTERE – Avrupa Adalet Divanı,  AB ülkelerinde en az 1 yıl öğrenci ya da au-pair (çocuk bakıcısı) olarak çalışan Türk vatandaşlarına işçi statüsüne geçme hakkını tanıdı. 


6.
10 Şubat 2008
Nihavend’ten Dede Efendi Konseri
Nihavend bu kez Dede Efendi konseriyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Konser 10 şubat saat 19’da Newington Green Unitarian Church’da düzenledi…  


7.
14 Şubat 2008
‘Türban MHP’nin taktiğiydi…’
Can Dündar, türban tartışmaları hakkında ‘Bu daha çok MHP’nin taktik nedenlerle getirdiği bir öneriydi ve AKP’yi tuzağa düşürmek istediği bir durum oldu’ dedi… Dündar Londra’da London School of Economics’te (LSE) konferans vermişti…     


8.


21 Şubat 2008
İngiltere’de bir intihar daha…
İngiltere’de son bir yıllıdr Türkçe toplumu yasa boğan seri intiharlara bir yenisi daha eklendi. Mert Olgu (21) kendisini asarak yaşamına son verdi. 


9.
29 Şubat 2008
‘Çözüm: Ortak meşru alan’
LONDRA – Gazeteci Oral Çalışlar, ”Türkiye Cumhuriyeti ve Türk solunu sersemleten Kürt, Alevi ve islamcı dinamiklerin kendilerini ifade edebilecekleri ortak bir meşru bir alan yaratılarak sorun çözülmelidir” dedi…  Çalışlar, Türkçe Konuşan Avukatlar Birliği’nin düzenlediği panelde konuşmuştu.


10.
Birdal: Yeni bir çatı partisi için çalışıyoruz
DTP milletvekili Akın Birdal, öncelikle Kürt sorununun demokratik platformda çözülmesi ve iyi bir Anayasa ortak paydasında buluşacak geniş tabanlı ortak bir çatı partisi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Birdal, Londra’da Kürt Toplum Merkezi’nde konuşmuştu.


11.
13 Mart 2008
‘Lösemiye karşı donör olalım’
İngiltere’deki Türk toplumunun da lösemi hastalığına karşı mücadeleye katılarak, donörlük için Amber Çare Merkezi’ne kan vermesi istendi. Bir yaşam kurtarabilecek yardımın donöre herhangi bir masrafı olmadığı belirtildi.


12.
19 Mart 2008


BBC Türkçe eski müdürü Okar’ı yitirdik


BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nün eski müdürlerinden Zeki Okar, Pazar günü Londra’da yaşamını yitirdi. 1988-96 yılları arasında Türkçe Bölümü Müdürü olan Okar 54 yaşındaydı.


13.
20 Mart 2008
Vehbi Koca’dan fotoğraf sergisi
Fotoğraf sanatçısı Vehbi Koca 18 Mart’tan itibaren Church Street’deki Petit Café Galeri’de fotoğraflarını ‘Ayrıntılar’ başlığı altında sergiledi… 


14.
9 Nisan 2008
‘Çocuklarınıza düşkünsünüz’
Minik Kardeş Çocuk Yuvası’nın emektarı Gundula Hearsum, Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklerin çocuklarına düşkün olduğunu ve çocuklarına yetmek için de yaşadıkları ülkenin sistemini öğrenmeye çabaladıklarını söyledi.


15.
16 Nisan 2008
Tarkan Wembley Arena’daydı
Tarkan’ın, Londra’daki Wembley Arena’daki konserine yaklaşık 5 bin izleyici katıldı. Absolute Events’in organize ettiği konserde 7 yıl sonra Londra’da sahne alan sanatçıya Türk vatandaşları büyük ilgi gösterdi.


16.
24 Nisan 2008
Bravo Hüseyin!
Londra’daki Türk öğrenci Hüseyin Acar (20), City and Islington College’de derslerinde gösterdiği başarı ve örnek davranışlarından dolayı ‘Yılın Öğrencisi’ seçildi. 


17.
27 Mayıs 2008
Remzi Gür’e hapis cezası
İş adamı Remzi Gür, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, eski CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım’a ‘rüşvet vermeye teşebbüs ettiği’ iddiasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.


18.
4 Haziran 2008
İngiltere’deki sığınmacıyı Almanya tuttu
İngiltere’de yaşayan sığınmacı Önder Dolutaş, Almanya’daki yakınlarını ziyarete gittiğinde sınırda Türkiye’nin aradığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Dolutaş’ın TKP-ML Davası’nda 12.5 yıl hapis cezası aldığı için iadesi isteniyor.


19.
12 Haziran 2008
Orhan Kemal’i geleceğe taşıyalım…
Işık Öğütçü babası Orhan Kemal’i anlatırken hibe edilen sanatçı kütüphanelerinin ve eşyalarının zaman içinde darmadağın olmasından korktuğunu söyledi… Öğütçü, Britanya Türk Kadınları Derneği’nin düzenlediği  Kitap Günü’nde konuşmuştu.


20
19 Haziran 2008
Arcola’da Orient Express II Festivali
Arcola Tiyatro’da, l9- 21 Haziran tarihleri arasında yapılan Orient Express II Festivali’nde, ‘Sulukule de Bir Gün’, konsepti çerçevesinde bu kültür yeniden yaşatıldı.   


21
26 Haziran 2008 
Yenilsek de başarıyı kutladık…
Türkiye A Milli futbol takımının Euro 2008 yarı finalinde Almanya’ya yenilmesi sonrasında, Londra’daki Türkler Newington Green’de davul ve darbukalar eşliğinde saatlerce eğlendi. Çocuklar kendi şenliklerinde şendi…



22.
3 Temmuz 2008
Çocuklar kendi şenliklerinde şendi…
19. Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 28 Haziran günü yapılan Çocuk Şenliği’ne katılan çocuklar gönüllerince eğlendi…



23
7 Temmuz 2008
Özel uçakla Johnson’u görmeye geldi
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, özel uçak kiralayarak Belediye Başkanı Boris Johnson ile görüşmeye geldi.     



24
17 Temmuz 2008
Bayram, doktor hatasıyla mı öldü?
Londra’da yaşayan Aksaraylı göçmen Bayram Çetin’in (28), gözündeki rahatsızlık nedeniyle 3 gün yattığı St Mary’s Hospital’da yanlış tedavi sonucu yaşamını yitirdiği öne sürüldü.


25
21 Temmuz 2008
Londra’da Öcalan için saçlar kazıtıldı
Kuzey Londra’nın en kalabalık alışveriş merkezi ‘Woodgreen Shopping Centre’ önünde bir grup protestocu, Abdullah Öcalan’a destek amacıyla saçlarını kazıttı.  


26
2 Eylül 2008
Dönerci Mustafa Özçelik’i gören var mı?
Islington’da oturan ve dönercilikle yaşamını kazanan Mustafa Özçelik’ten (30) Nisan’dan bu yana haber alınamıyor. Polis Özçelik’i gören ve bilenlerin bilgi vermesini istedi. 


27.
12 Eylül 2008
Eğitimciler Forumu’ndan öğrencilere başarılar
METİN ŞENERGÜÇ – İngiltere’de Türkçe konuşan öğrencilere destek ve yardım amacıyla kurulan ‘Education Forum’ (Eğitimciler Forumu) yeni öğrenim yılıyla ilgili görüşlerini açıkladı. 


28.
Haluk Gerger kötümser konuştu
Araştırmacı – yazar Haluk Gerger, kapitalizmin yarattığı ‘insanlık krizi’nin giderek yaygınlaşarak büyüdüğünü belirterek, Türkiye’de devrimci yapılar arasında güçbirliğinin her zamankinden önemli olduğunu öne sürdü. Gerger,  Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nde düzenlenen panelde konuşmuştu.


29.
26 Eylül 2008
Türk kebapçıya ‘ölüme sebeb’ten 8 yıl
Kebabçı Şakir Olgun (27), kebap parasını vermeden kaçan İngiliz gençlerin aracını kovalarken kaza yapmalarına ve ölüme neden olmaktan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


30.
26 Eylül 2008
Türk marketine saldırı CCTV’ye takıldı
Walthamstow High Street üzerinde bulunan International Supermarket geçtiğimiz Cumartesi günü bir grup gencin saldırısına uğradı. 
 
31.
26 Eylül 2008
‘Neden bakıyorsun’ kavgası iki hayatı kararttı
Ahmet Gömülü (18); Islington Upper Street’te otobüs durağında ‘Neden bakıyorsun’ kavgasında Nassirudeen Osawe’in (16) ölümüne neden olmaktan suçlu bulundu.     


32.
29 Eylül 2008
Remzi Gür’ü AKP kurtardı
CHP’li vekile rüşvet teklif ettiği gerekçesiyle 4 yıl hapis, seçme seçilme ve ticaretten men cezası alan işadamı Remsi Gür, mahkemenin ‘takdir indirimi’ ve AKP’nin ‘mini af’fı ile cezalarından kurtuldu. 


33.
1 Ekim 2008
400 yıllık Kıbrıs tarihi Londra’da
Kıbrıs Türk tarihi ve kültürüne ait yüzyıllardır saklı kalan pek çok belgenin yer aldığı ‘400 Yılın Mirası’ sergisi, 1-4 Ekim 2008 arasında Londra Foreign Press Association’da gezildi.


34.
9 Ekim 2008
‘Muhteşem Süleyman’a yarım milyon
Londra’daki Sotheby’s müzayede salonunda 8 Ekim’deki ‘İslam Dünyası Sanat Eserleri’satışında İtalyan ressam Tiziano Vecellio’nun ‘Muhteşem Süleyman’ portresi 420 bin sterline alıcı buldu.


35.
16 Ekim 2008
Londra’da pazarda uyuşturucu satıyormuş
LONDRA – Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Dalston’da Ridley Road Market’te tezgah açan Sefket Mevlit, pazarda kokain ve esrar satmaktan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


36.
23 Ekim 2008
Şimşek, Londra’da duygusal konuştu
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ‘AB’li dostlarımız tarafından artık sevilmediğimizi anladık’ dedi. Şimşek, Türk İngiliz Ticaret ve Sanayii Odası’ndakonferans vermişti.


37.
24 Ekim 2008
Londra’da ‘Engin Ceber’ protestosu
Londra Halk Cephesi adı altında bir grup gösterici Türkiye’de işkence sonrasında öldüğü iddia edilen Engin Ceber’in katillerinin bulunmasını istedi. 


38.
26 Ekim 2008
Londra’daki en zengin Türk öldürüldü mü?
Londra’da yaşamış en zengin Türk sayılan Ramadan Güney’in 2 yıl önce kesin dönüş yaptığı KKTC’de öldürüldüğü şüphesiyle cesedi Londra’da sahibi olduğu mezarlıktan çıkarılarak inceletildi.


39.
30 Ekim 2008
‘Turks in London’ sergisi açıldı…
Sosyolog Semra Eren Nijhar’ın ‘Turks in London’ sergisi 30 Ekim’de Lewisham Deptford’daki The Albany Cafe’de ziyarete açıldı.     


40.
4 Kasım 2008
Boris’ten Türklere kokteyl
LONDRA – Londra Belediye Başkanı Boris Johnson Türk toplumuna hizmet eden kurum ve sivil toplum örgütü temsilcilerine kokteyl düzenledi. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonunda gerçekleştirilecek kokteyl 4 Kasım saat 18-20 arasında City Hall’da gerçekleşti…


41.
7 Kasım 2008
Cumhuriyete yakışan balo
İngiltere İngiliz Türk Dernekleri Federasyonu Cumhuriyet Bayramı’nın onuruna düzenlediği baloya milletvekilleri, Kırgız ve Özbek büyükelçileri ve yerel yöneticiler de katıldı.


42.
13 Kasım 2008
Bakan’dan Pegasus’a: Bravo!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyanın ikinci büyük fuarı World Travel Market’de (WTM) ziyaret ettiği Pegasus standında Pegasus’un Türkiye’ye turist taşımadaki yeni atılımlarını övdü.


43
14 Kasım 2008
Etem Çelebi sanığı suçsuz bulundu
Geçen yıl Stoke Newington’daki evinin önünde tabancayla vurularak hayatını kaybeden Türk genci Etem Çelebi (17) cinayetinden yargılanan Sheldon Small’un (18), suçsuz bulundu. 
 
44.
15 Kasım 2008
Yağmuralan (Vroişa) Davası AİHM’de!
Kıbrıs’ta bu kez Türk tarafı Rum tarafını AİHM’e şikayet etti. Yağmuralan köylüleri 1964’de terkettikleri köylerinin yıkılmasının hesabını AİHM’de soracak.  


45.
18 Kasım 2008
Ryan’dan Türklere resepsiyon
İngiltere’nin eski Kıbrıs özel temsilcisi ve Londra’da Türkler’in yoğun olarak yaşadıkları Enfield bölgesinin İşçi Partili milletvekili Joan Ryan, Federasyonu onuruna parlamentoda bir resepsiyon düzenledi. 


46.
22 Kasım 2008
Denktaş’tan komplo teorisi 
KKTC’deki DP lideri Serdar Denktaş’a göre; CTP’nin iki yıl önce kendileriyle koalisyon ortaklığını bozmasının nedeni ekonomiyi kötüleştirmek ve 2009’daki olası referandumda ‘Evet’ oyu için baskı unsuru yaratmak. Denktaş, Londra’da basın toplantısı düzenlemişti.


47.
23 Kasım 2008
Jazz Festivali’ni Şenlendirdik!
Klarnette dünyanın en iyi müzisyenlerinden sayılan Hüsnü Şenlendirici ve grubu ‘Taksim Üçlüsü’,  Londra Jazz Festivali kapsamında 22 Kasım akşamı Southbank Centre’de Queen Elizabeth Hall’da konser verdi.


48.
27 Kasım 2008


Londralı Türk’ten Noel Baba şarkısı
Londra’da yaşayan Türk müzisyen Cengiz Aytaçlı, ‘Hepimiz inanlarız’ başlıklı Noel Baba şarkısı besteledi. Aytaçlı, bestesindeki amacın kültürler arası hoşgörü ve saygının oluşumuna katkı olduğunu belirtti. 



49.
28 Kasım 2008
‘Gündem UK’ bayilerde…
Haftalık ücretsiz bağımsız Türkçe ve İngilizce gazete ‘Gündem UK’ yayınlandı. Londra ve yakın çevresine ücretsiz olarak dağıtılacak ‘Daha çok yerel haber, daha iyi tasarım ve daha çok dağıtım’ sloganıyla çıktı.


50.
6 Aralık 2008
Londra Türk Film Festivali başladı
LONDRA – 5-18 Aralık arasında da gerçekleşen Londra Türk Film Festivali kırmızı halılı bir galayla başladı. 2.5 yıl aradan sonra başlayan Festival’de 14 gün boyunca 5 sinemada 21 uzun, 16 kısa ve 12 belgesel olmak üzere toplam 49 film gösterildi.


51.
10 Aralık 2008
Londra’ya bayram geldi…
Londra’da yaşayan Türkçe konuyan toplum kurban bayramını kutladı. Bayramın ilk günü 8 Aralık sabahı havanın soğuk olmasına karşın camiler doldu taştı.


52. Bravo Mert…
Reading Üniversitesi, Mert Zabcı’yı (23) ‘Yılın Öğrencisi’ seçti. Master programını en yüksek puanla tamamladığı için “Yılın Öğrencisi” seçilen başarılı Türk öğrenci, “En iyi proje” ve “En iyi emlak öğrencisi” ödüllerine de hak kazandı.

819610cookie-checkTürkçe konuşan toplumda 2008 böyle geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.