Türkel hocayı yitirdik…

Minibaş, 1994’ten bu yana Cumhuriyet gazetesindeki “Göz Ucuyla” adlı köşesiyle okuyucularına ulaşıyordu.

Demokrat duruşuyla tanınan Minibaş ile 2006 Haziran’ında Açık Gazete’den Çiğdem Şahin ve Birsen Altıner sohbet etmişti… Minibaş, Açık Gazete’ye köşe yazmayı değer bulmuş fakat rahatsızlığı nedeniyle ertelemişti…

1953’te İstanbul’da doğan Türkel Minibaş ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. AFS bursuyla gittiği ABD’nin Los Angeles kentinin Pasific Palisades High School’undan 1971’de mezun oldu. 1975 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1985’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim dalında pekiyi dereceyle doktor, 1988’de doçent, 1995’te de Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme dalında profösör ünvanı aldı.

“Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye”, “Çağ Atlatma Serüveni 1453-1980” adlı iki basılmış kitabı, “Çalışmaya Hazır İşgücü Olarak Kentli Kadın ve Değişimi” ve “Türkiye’de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri Etkileri ve Çözüm Önerileri” başlıklı ortak çalışması yaptı. Ayrıca para, kalkınma, Türkiye Ekonomisi, uluslararası yatırımlar, küreselleşme, yolsuzluk ekonomisi, kadın ve cinsiyetçilik içerikli makaleleri yayınlandı.

Kadın ve çocuk üzerine çalışmalar da yapan Prof.Dr. Türkel Minibaş,  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümünde Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme Anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Öğretim üyeliğinin yanısıra aynı üniversitenin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde müdür yardımcılığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İstanbul İl Koordinatörlüğünü yürüttü. 1994’te tamamlanan Dünya Bankası’nın Çalışmaya Hazır Kentli Kadınlar Projesi’nin sürekli proje danışmanlığını ve 2002-2004’te de İzmit-Adapazarı Bölgesinde Depremden Etkilenen Sanayi Kuruluşları ve Yolsuzluk Ekonomisinin Etkileri konulu projeleri yürüttü.

1995-1999 arasında İMKB Başkanlık Ekonomi Danışmanlığı yapan Minibaş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın eğitim programlarına öğretim üyesi olarak katkı verdi. Minibaş, 2000-2003 arasında da Hava Harp Okulu’nda Türkiye Ekonomisi ve Kamu Ekonomisi dersleri verdi.

1994’ten bu yana Cumhuriyet Gazetesi’nde Pazartesi günleri “Gözucuyla” adlı köşesinde 10. sayfada yazıyordu. Minibaş, ayrıca birçok televizyon ve radyo kanalında da ekonomi programları yaptı.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın “Küreselleşme” ve “Toplumda Kadın Katılımı Özel İhtisas Komisyonu”nda ve Vizyon 2023 Çalışmalarının küreselleşme panelinde görev aldı.

1991’de I.Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenleşmiş, 1991-1993 arasında Yapı Kredi Çocuk Yayınları danışmanlığı, 1993-1995 arasında da T.C. Kültür Bakanlığı Yayın Komisyonu üyeliği yapmıştır. Umut Çocukları Derneği’nin çalışmalarına gönüllü destek verdi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı olan Prof.Dr.Türkel Minibaş, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Türk Kültür Vakfı, Türkiye Avrupa Vakfı, Türk Çağ Vakfı, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi vakıfların da kurucu üyesi oldu.

Bilim Sanat Eserleri Meslek Sahipleri Kuruluşu’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Minibaş, bir çok sivil toplum örgütüne üye olarak gönüllü katkıda bulundu. (Cumhuriyet)

İLGİLİ YAZI: Minibaş: Beni en çok korkutan Google!
FOTOĞRAF: (Solda) Prof. Dr. Türkel Minibaş, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Şahin (ayakta) ve Açık Gazete Yazı İşleri Müdürü Birsen Altıner
AÇIK GAZETE: Türkel Minibaş’ı yitirmekten dolayı çok üzgünüz. Ailesi, dostları ve okurlarına başsağlığı diliyoruz.

1187250cookie-checkTürkel hocayı yitirdik…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.