Türkiye, 6 su çatışma noktasından biri

The Independent gazetesi, birinci sayfasında ”su savaşları” manşetiyle, dünyanın gelecekte karşı karşıya kalacağı tehlikeye dikkat çekti.


Gazete, uluslararası ilişkiler ve strateji konularında önde gelen düşünce kuruluşlarından Chattam House’da bir konuşma yapan İngiliz Savunma Bakanı John Reid’in, dünya üzerinde zaten az olan su kaynaklarının, küresel ısınma nedeniyle daha da zayıfladığını, bu durumun da çatışmalara yol açabileceği uyarısını aktardı.


The The Independent’in dünya haritası üzerinde işaretlediği çatışma riski taşıyan bölgeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:


”Türkiye’nin, Fırat nehri üzerinde baraj inşa etme planları, 1998 yılında ülkeyi Suriye’yle savaşın eşiğine getirdi. Şam yönetimi, Ankara’yı su kaynaklarına planlı bir şekilde müdahale etmekle, Ankara da, Suriye yönetimini PKK liderlerine barınak sağlamakla suçladı. Küresel ısınmanın neden olacağı su sıkıntısı, zaten gergin olan bölgedeki basıncı arttırabilir.”


The Independent aslında, dünyanın su kaynakları bakımından zengin olduğunu, ancak, varolan suların yüzde 97’sinin tuzlu su, yani kullanılamaz durumda olduğunu, kullanılabilir durumdaki tatlı suyun da, buz kütleleri halinde bulunduğu bilgisini de okurlarına aktardı.


SU KONUSUNDA ÇATIŞMA BÖLGELERİ


Gazetenin sunduğu dünya haritasında ise, Türkiye’nin güneyinin yanısıra, beş ”sıcak bölgeye” yer verilirken, bu bölgeler şöyle sıralanıyor:


– İsrail, Ürdün ve Filistin’in bulunduğu Orta Doğu coğrafyası, ki buranın en önemli su kaynağı Ürdün nehrinin kontrolü İsrail’in elinde.
– Dünyanın en kalabalık nüfuslarına ve ordularına sahip ülkeleri Çin ve Hindistan’ın Bramaputra nehri üzerindeki anlaşmazlıkları;
– Ganj nehri nedeniyle Hindistan ve Bangladeş’in uzlaşmazlıkları;
– Etyopya ve Mısır’ın Nil nehri ihtilafı. Etyopya, Nil nehrinin taşıdığı sudan daha fazla pay istiyor. Bu ise, Mısır’ın; Uganda ve Sudan üzerinden de geçen Nil nehrinin Sina çölüne ulaştığından su miktarının azalması endişesi taşımasına neden oluyor.
– Son bölge ise, kuraklık mağduru Afrika’nın batısındaki Namibya ve Angola arasındaki su kaynakları.”

1028530cookie-checkTürkiye, 6 su çatışma noktasından biri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.