'Türkiye AB üyesi olacak'

Tatil için eşi Nevin Sungurlu'nun ailesinin Yalova'daki evine gelen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, burada Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. 


1980'lerde Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu belirten Lagendijk, "Ama 2002'de görevi Daniel Cohn Bendit'ten devraldığımda hala sol görüşlü, ama ılımlı bir sol görüşlü olmuştum. Türkiye olumlu yönde değişmişti. Böylece göreve başladığımda Türkiye'nin üye olmasını istedim'' diye konuştu. 


"2005'ten bu yana üyelik karşıtlarının daha da aktif olduklarını", "aynı zamanda Avrupa'da da Türkiye'nin üyeliğine karşı direnişin arttığını, çünkü Avrupa'daki bu çevrelerin üyelik müzakerelerine başlanmasını beklemediğini" söyledi. 


AB sürecine desteğin azalmasının ikinci nedeninin AB'nin Kıbrıs politikası olduğunu ifade eden Lagendijk, ''Bence Avrupalıların yaptığı en büyük hata Kıbrıs politikası'' dedi. Lagendijk "AB'nin adadaki sorun çözülmeden Kıbrıs'ı (Rum kesimi) üyeliğe almasının büyük bir hata olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı. 


Gelecek 20 veya 50 yılda ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ana güç olacağına işaret eden Lagendijk, bu yeni düzende AB ve Türkiye'nin güçlerini birleştirmek zorunda olduklarını ifade etti. 


"Türkiye'nin tek başına Çin veya ABD'nin karşısında bir oyuncu olamayacağını" dile getiren Lagendijk, "ana oyuncu olan AB'nin de Türkiye'nin de üyeliğiyle çok daha güçlü olacağını" kaydetti. 


Lagendijk, Orta Doğu'daki gelişmelerin de Avrupa için çok önemli olduğuna değinerek, şunları belirtti: 


''Orta Doğu'da ana rol oynamak için Avrupa'nın Türkiye'nin yaklaşımına, Türkiye'nin deneyimine ihtiyacı var. Bu deneyimi şu an İsrail ve Suriye, İsrail-Filistin ve İran'da görüyoruz zaten. Türkiye, AB'nin çıkarına. Türkiye'nin oradaki deneyimini bölgesel bir güç olmak için kullanabiliriz. Kesin bir tarih bilmiyorum. İlk olarak söyleyebileceğim (üyeliğin) 7-10 yıl arasında gerçekleşebileceği. Tamamen müzakerelerin nasıl gideceği ve Türkiye'de neler olacağına bağlı.'' 


Lagendijk, ''Kapatma davasının sonuçlanmasının ardından AB'nin hükümetten beklentisine'' ilişkin soruyu, ''Hükümet dava nedeniyle felce uğramıştı. Bu konu da kapandığına göre, şimdi AB, Türkiye'den reform gündemine dönmesini bekliyor'' diye yanıtladı. 

1064270cookie-check'Türkiye AB üyesi olacak'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.