‘Türkiye-ABD ilişkisinde buzlar eriyecek’

Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, Washington’daki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ”Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir zaman. Türkiye, yeni hükümetini seçti. İlişkilerde yeni bir dönem başlıyor” dedi.


Burns, “Irak, İran ve Suriye’ye komşu olan Türkiye’nin, 2008 yılında ABD ile bağlantısının çok daha önemli hale geleceğini” vurgulayarak, ”Türkiye, Orta Doğu’daki olayları daha derin bir şekilde anlamamıza yardım edebilir. Biz iyi dinliyoruz. Ancak Türk yetkililerinin, dünyanın bu bölgesindeki stratejik zorluklara cevap verilmesinde katılımcı olmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.


Türkiye’nin enerji koridoru olarak önemine değinen Burns, “İran ile Türkiye arasında imzalanan gaz anlaşmasından rahatsızlık duyduklarını” belirtti ve “dünyanın kesinlikle İran’ı desteklememesi, yaptırım uygulaması gerektiğini” söyledi. Burns, “İran’ın, Türkiye’nin komşusu ve ticaret ortağı olduğunu anladıklarını” belirtmekle birlikte, ”İran ile her zaman olduğu gibi iş yapmanın zamanı değil” dedi.


Burns, ”Orta Doğu’da barış ve güvenliğin geleceği, başta Türkiye ve ABD olmak üzere diğer ülkelerin vereceği doğru kararlara dayanıyor” ifadesini kullandı.


“Seçim sonuçlarının belirleyici olduğuna” işaret eden Burns, “Türkiye’nin şimdi içeride yenilenme ve büyüme dönemine girdiğini, dış politikada daha büyük sorumluluklar üstleneceği bir dönemin başladığını” belirtti.


Burns, ”ABD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile mükemmel ilişkilerin devam etmesini bekliyor” dedi.


“YAVAŞ AMA EMİN”


“ABD’nin, PKK ile savaşta Türkiye ve Irak’a yardım ettiğini” belirten Burns, ”Yavaş olmakla birlikte emin bir ilerleme sağlıyoruz” dedi.


“PKK’ya karşı atılacak somut adımlara ilişkin bir mekanizmanın oluşturulduğunu” kaydeden Burns, ”Bundan 6 ay sonra Türk halkı, PKK’ya karşı somut adımlar atıldığını görmüş olacak mı?” sorusu üzerine de ”Kesinlikle öyle umuyorum” diye konuştu.
 

1048150cookie-check‘Türkiye-ABD ilişkisinde buzlar eriyecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.