Türkiye-ABD nükleer işbirliği anlaşması

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Bush, “bu anlaşma, NATO müttefikimizle aramızdaki siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek ve Türkiye’de kurulması planlanan sivil nükleer sektöre ABD sanayinin nükleer ihracat yapabilmesinin gerekli yasal altyapısını oluşturacak” dedi.


Bush, Türkiye’nin bu anlaşmaya dahil olmasının, Ankara’nın nükleer malzemelerin dünyada yayılmasına karşı politikalarını güçlendireceğini de kaydetti.


Edinilen bilgiye göre anlaşma, Amerikan şirketlerinin, Türkiye’ye sivil amaçlarla nükleer teknoloji, malzeme ve enerji reaktörü kurulmasında kullanılacak teçhizatı aktarabilmesini öngörüyor.
Anlaşmanın uygulamaya girmesi için Kongre’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de onaylanması gerekiyor.
Beyaz Saray’dan verilen bilgiye göre bu anlaşma, aslında 26 Temmuz 2000 tarihinde imzalanmış ve dönemin başkanı Bill Clinton’in da onayını almıştı. Ancak, Beyaz Saray açıklamasına göre, ABD kuruluşlarının, “bazı özel Türk kurumlarının, nükleer malzemelerin yayılmasına yönelik bazı faaliyetlerde bulunduğunu ima eden bilgiler edinmesi” üzerine anlaşma, o dönemde onay için Kongre’ye gönderilmemişti.
Açıklamada, söz konusu kaygıların çözüme kavuşturulduğu ve bu çerçevede Bush yönetiminin anlaşmayı Kongre’ye iletmeyi kararlaştırdığı belirtildi.
Başkan Bush, yönetiminin, Kongre’deki onayı süreci çerçevesinde Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ile hemen danışmalara başlamaya hazır olduğunu da bildirdi. 

1054310cookie-checkTürkiye-ABD nükleer işbirliği anlaşması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.