‘Türkiye ABD’nin Truva atı mı olacak’

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, müzakere çerçeve belgesi üzerindeki pazarlıklara ABD Dışişileri Bakanı Condoleezza Rice’ın dahil olmasının Avrupalı diplomatları şaşkınlığa uğrattığını belirtiyor.


Haberde Rice’ın pazarlıklar sırasında ABD’ye göre çok erken olan bir saatte İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ve Başbakan Erdoğan’la görüştüğü hatırlatılarak şöyle deniyor:


“Bazı diplomatlar, görüşmelerin Ankara-Washington-Ankara ekseninde yapıldığını söylüyor. Hatta Avrupa Birliği’nin büyük ülkelerinden bir yetkili “İngilizler, bizden önce Türklere ve ABD’lilere danışıyor” dedi. Avrupa Birliği bakanları, bu üç ülke arasında ne tür pazarlıklar yapıldığını bilmeden salonda bekliyorlardı.


Türkiye’nin Rumlar’ın NATO üyeliğine izin vermek zorunda kalabileceği endişesi üzerine, Rice, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’tan ittifaka katılma niyetleri olmadığı konusunda güvence aldı. Condoleezza Rice, Erdoğan’a da NATO’yla ilgili kararların AB’de değil ittifak içinde alınacağı güvencesini verdi.


Rice bununla birlikte doğrudan müdahale olarak görülebileceği düşüncesiyle örneğin Avusturya Dışişleri Bakanı’nı aramadı. Bazı Avrupalı yetkililer, Amerikan müdahalesinin boyutlarına bakarak Türkiye’nin Avrupa Birliği içinde ABD ve İngilizlerin Truva atına dönüşmesinden endişe ettiklerini söylüyorlar.”


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: AÇIK GAZETE’DEN… Faruk Eskioğlu / 2 Ekim gecesinin özeti…

1025280cookie-check‘Türkiye ABD’nin Truva atı mı olacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.