'Türkiye, Ahmedinejad'ı küçük düşürdü'

The Guardian, Ankara'nın Tahran ile doğal gaz anlaşması imzalamaması karşılığında, Washington'un da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ziyaretine göz yumduğunu yazdı.  


Batılı bir diplomatik kaynağa dayandırılan, "Türkiye ABD'nin baskısı altında, İran ile doğal gaz anlaşmasından geri adım attı" başlıklı haber özetle şöyle:


"Amerikan hükümetinden baskı gören Türkiye, dün kârlı bir enerji anlaşmasından geri adım atarak, konuk İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı küçük düşürdü.


Daha önce hakkında bir mutabakat zabtı imzalanan 1,87 milyar sterlinlik doğal gaz anlaşması, Ahmedinejad'ın iki günlük İstanbul ziyaretinin en önemli başarısı olacaktı. Ancak Ahmedinejad Çırağan Sarayı'nda Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile buluştuğunda, Amerikan müdahalesinin anlaşmayı baltaladığı anlaşıldı. İki lider ortak basın toplantısında anlaşmayı ilan etmek yerine, ülkelerinin işbirliğini devam ettirme konusundaki istekliliğini teyid eden bir açıklama ile yetindiler.


The Guardian'a bilgi veren Batılı bir diplomatik kaynağa göre, Bush yönetiminden yetkililerin özel görüşmelerde eleştirdikleri bu ziyarete olur veren Washington, karşılığında Türkiye'den, İran ile enerji anlaşması imzalamama sözü aldı."


Söz konusu kaynak şöyle konuştu: 'Geçen ay Ankara'yı ziyaret eden, Amerikan Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, burada Ahmedinejad'ın ziyaretine yönelik itirazlarını dile getirdi. Ancak Türkler Ahmedinejad'ın Türkiye'yi ziyaret etmek için uzun süredir ısrar ettiğini ve artık hayır diyemeyeceklerini belirttiler. Amerika'nın çekincelerini gidermek için de, belki elektrik konusunda birşeyler dışında, önemli bir enerji anlaşması imzalamayacakları sözü verdiler. Ayrıca Ahmedinejad'a BM Güvenlik Konseyi'nin, uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığındaki teşvik paketini kabul etmesi için baskı yapmayı taahhüt ettiler."

1064710cookie-check'Türkiye, Ahmedinejad'ı küçük düşürdü'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.