Türkiye, Avusturya ve İzlanda ile yarışacak

192 üyeli BM Genel Kurulunda bugün yapılacak seçimler öncesinde BM kulislerinde İzlanda’nın küresel mali krizin ardından ekonomisinin büyük zarar gördüğü için bir ölçüde şansını kaybettiği konuşuluyor.


İzlanda’nın BM Daimi Temsilcisi Hjalmar Hannesson, ülkesinde yaşanan ekonomik zorlukların BMGK’ya girme şansını nasıl etkileyeceğini gerçekten bilmediğini belirterek ”Bu küresel bir kriz ve küresel bir sorun, biz küresel pazarda aktif bir oyuncuyuz” demekle yetindi.


Asya grubunda ise Japonya’ya karşı yarışacak İran’ın şansının pek fazla olmadığı konuşuluyor. Aslında BMGK’nın daimi üyesi olmaya çalışan Japonya ise daha önce Konsey’e 9 kez geçici dönemlerde seçilmiş güçlü bir BM üyesi. Afrika bölgesinde Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ise Meksika bölgelerinin tek adayı olarak seçimlere girecek.


ASIL MÜCADELE


Asıl mücadelenin Türkiye’nin yer aldığı Batı Avrupa grubunda yaşanması bekleniyor.


Bu gruptan bu yılın sonunda Belçika ve İtalya ayrılıyor ve onların yerine 3 adaydan sadece 2’si seçilecek. Seçimlerde Konsey’de 2 yıl süreyle görev yapmak için toplam 5 geçici üye seçilecek.


BMGK’nın daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ise veto hakkına sahip oldukları için Konsey’de güçlü bir role sahipler. Konsey’in diğer 5 geçici üyesi ise (Libya, Burkina Faso, Kosta Rika, Vietnam ve Hırvatistan) bir yıl daha görevlerine devam edecekler.


2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerin seçimi için 192 üyeli BM Genel Kurulunda oylama TSİ 17.00’de başlayacak, Türkiye’nin seçilmek için Genel Kurul’daki oylamaya katılanların üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

1068250cookie-checkTürkiye, Avusturya ve İzlanda ile yarışacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.