Türkiye, BM Güvenlik Konseyi adayı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Ortadoğu, Irak, Kültürler arası uyum ve terörizm konularını gündeme getirdi ve Kıbrıs Türk tarafının tecridinin kalkması çağrısında bulundu.


Lübnan’daki krizin başından itibaren Türkiye’nin aktif bir diplomasi izlediğini ve akan kanı durdurabilmek için yürütülen uluslararası çabaların en ön saflarında yer aldığını belirten Gül, Türkiye’nin ihtilafın tüm taraflarıyla yakın temas içinde olduğunu kaydetti.


Abdullah Gül, konuşmasında KKTC’ye uygulanan kısıtlamalara da değinerek, ”Adadaki tüm kısıtlamaların eş zamanlı olarak kaldırılmasını öngören 24 Ocak 2006 tarihli önerimiz de halen masada durmaktadır. Bu çağda adil olmayan kısıtlamalar altında yaşamak mantığa aykırı bir durum teşkil etmektedir. Kıbrıslı Türklerin küresel ekonomiyle bütünleşmeye başlamaları için artık zaman gelmiştir. Genel Sekreterin çağrıları paralelinde, uluslararası topluma vaadlerini yerine getirmesi ve hiçbir hukuki veya ahlaki temeli olmayan tecridin sona erdirilmesi konusunda kuvettli çağrıda bulunuyoruz”dedi.


DESTEK İSTEDİ


Gül, Türkiye’nin son iki yıldır 2009-2010 döneminde Güvenlik Konseyi üyesi olabilmek için yoğun bir kampanya yürüttüğünü belirterek, Türkiye’nin bu organda en son 1961 yılında temsil edildiğini söyledi. Gül ”Bu itibarla ve eşit rotasyon ilkesi uyarınca Güvenlik Konseyinde temsil edilme zamanımızın çoktan geldiğine inanıyoruz” diye konuştu.


Gül, Türkiye’nin üyeliğinin Güvenlik Konseyinin çalışmalarına fevkalade önemli bir katkı yapacağını ve Konsey’e yeni bir perspektif ve bakış açısı getireceğini sözlerine ekledi.
 

1033770cookie-checkTürkiye, BM Güvenlik Konseyi adayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.