“Türkiye dışişlerinde tehlikeli bir köprüde”

Avusturya Dişişleri Bakanı Michael Spindelegger Salzburger Nachrichten Gazetesi’nin sorularına cevap verdi. 22 Ekim 2010 tarihli sayısında yayımlanan söyleşide gazetenin sorularına vermiş olduğu cevaplarla Avrupa Birliği’nin genişlemesinin önemine değinen bakan Spindelegger Sırbistan ile en kısa sürede üyelik görüşmelerine başlanması gerektiğini açıklarken, Sırbistan yapılacak görüşmelerin 2011 yılının ilk altı ayı içinde bitirilmesini beklediğini söyledi.

“Sırbistan’ı Avusturya olarak destekleyeceklerini” belirten bakan “Balkanlarda güvenin Avusturya’nın çıkarınadır” dedi.

90’lı yıllardaki çatışmalara atıfta bulunarak, Balkanlardaki çatışmalardan doğan göç dalgası en fazla Avusturya’yı etkilemişti tespitinde bulundu. Bakan Spındelegger savaş suçlusu kabul edilen Ratko Mladiç’in teslim edilmesini şart koşan Hollanda’nın dışında “Sırbistan’nın üyeliğine karşı çıkan Avrupa Birliği üyesi bulunmamakta” olduğunu sözlerine ekledi.

Salzburger Nachrichten Gazetesi’nin bakan Spindelegger’e “ Türkiye’nin Avrupa Birli üyeliğine karşı olmayan açıklamada bulundunuz ve sonu açık olan hızlı bir şekilde görüşmelerin yapılmasının gerektiğini ifade ettiniz, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var mıdır” sorusunu; şöyle yanıtladı:

“Önemli olan bütün güçlerin görüşmelerin sonucuna odaklanacak şekilde çalışmaktır ve bunun sonucunda da 10 veya 15 yıl sonrası için ‘evet veya hayır’ cevabını vermektir . Hangi konularda ortak çalışmalar yapılabileceğine odaklanmak ve onları tespit etmek gerekir…”

Türkiye ile görüşmeler sonucunda “Enerji alanında ve ekonomik konularda Avrupa’nın kriterleri dorultusunda standartlar yaratılmışsa bu yararımıza olur” diyen Avusturya Dışişleri Bakanı “Türkiye dış politika açısından çok tehlikeli bir köprü üzerinde bulunmaktadır” dedi.

Gazetenin Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğinin kabul edilmediği bir ortamda, Türkiye ile önü açık bir görüşmenin yapılması ne kadar dürüst bir davranıştır” sorusuna bakan “Türkiye’nin de Avrupa Birliği’nden beklentilerinin açıkca masaya serilmesi ve konuşulmasından yanayım” diye yanıtladı.

Bakan “Türkiye’den Avusturya’ya gelenlerin uyumları önemlidir, Avusturya’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan çevreler de var, bu da bilinmektedir, 2011 yılında Avusturya, Türkiye ve Almanya arasında bu konuları konuşmak için bir konferans toplamak istiyoruz, orada sorumluluklarımızı yerine getiririz” diye konuştu.

1512810cookie-check“Türkiye dışişlerinde tehlikeli bir köprüde”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.