'Türkiye dünya turizminde bir marka'

Günay, “Tarihi Kentler Birliği (TKB) Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Ödül Töreni”nden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin, “İstanbul'da son günlerde yaşanan olayların rezervasyonlarda iptale neden olup olmadığını sorması” üzerine Günay, büyük çapta paniğe yol açacak bir rezervasyon iptali yaşanmadığını bildirdi.


Ertuğrul Günay, bu tür olayların olmamasını temenni ettiklerini ifade ederek, “Özellikle turizm mevsimi içinde yaşanınca bir kaygı ortaya çıkıyor, ama sevinçle söyleyebilirim ki Türkiye, dünyada turizm açısından bir marka ülke konumuna geliyor. Bu tür olayların lokal olduğu, anlık olduğu, her yere yaygın olmadığı konusunda dünya Türkiye'yi tanıyor ve bu yüzden büyük çaplı, sıkıntı verici iptaller yaşamıyoruz” diye konuştu.


“İstanbul'daki bazı tesislerde içki satışı yasaklandı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna karşılık Bakan Günay, şunları kaydetti:
“Türkiye'de içki satmanın kural ve koşulları var. Tezgah altında, yasaya aykırı, vergisini vermeden bu işleri yapmaya kalkarsanız olmaz. Turistik işletmelerde hiçbir zaman böyle sorunlar yok. Turizm dışında, turizm belgesi olmayan yerlerde bu tür sorunlar olunca da üzerine gidiyoruz. Türkiye kimsenin modern yaşam tarzına müdahale etmediği, müdahale etmeye kalkmadığı ve kalkamayacağı bir ülkedir. Çağdaş yaşam tarzına kimse müdahale etmiyor ve edemez. Ülkemizin dışarıda haksız tartışma konusu yapılmasına hiç katkı yapmayalım.”


Bakan Günay, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesislerinde içki satışı yapılmıyor” şeklindeki hatırlatma üzerine, “Çay bahçesi, pastane gibi işletilen yerlerde içki olmuyor. İster belediye, ister kamu, ister özel, kim olursa olsun. Ama onun dışında turistik bir mekan, içkili bir lokanta olması gereken yerlerde de kimse kimseye karışmıyor” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da belediyenin kiraya verdiği tesislerde içki satışı yapıldığını belirtti.


-MELEN ÇAYI'NDAN ALINAN SU-


Bir gazetecinin, “Melen Çayı'na deniz suyunun karıştığı, İstanbul'a verildiği bölümlerde balık ölümleri olduğu yönünde bilgiler var” sözleri üzerine Kadir Topbaş, Devlet Su İşlerinin su alma yapısını projelendirirken hangi oranda su alınabileceğini, ne kadar su salıverilmesi gerektiğini tespit ettiğini belirterek, “Biz ona göre su alıyoruz, zaten dolu dolu su alma yetkimiz yok” diye konuştu.


Dünyada ve Türkiye'de genel bir kuraklık olduğunu anımsatan Topbaş, bölgenin 15 Ağustos'tan itibaren de yağışlı mevsime gireceğini kaydetti.


-METİN SÖZEN'DEN GAZETECİLERE SİTEM-


Basın mensuplarının Ertuğrul Günay ve Kadir Topbaş'a yönelik sorularının ardından TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, gazetecilerin yönelttiği soruları eleştirdi.


“Yerel basının yaşanılan bazı olaylar üzerine soruların niteliğini, hangi toplantıda neyin sorulacağını, neyin öne çıkarılacağını algıladığını” ifade eden Sözen, “Dilerim büyük basın, İstanbul basını ve bu işe gönül veren kimlikler, sorunların niteliğini ve nerede ve hangi zamanda öncelikle neyin sorulacağını, sansürsüz sormak koşuluyla öğrenir. Bu evreye Türkiye'yi getirin ben de sizden onu bekliyorum” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Günay da, bunun üzerine “Bakın, TKB toplantılarından basının da öğreneceği şeyler var” diye espri yaptı.

1064300cookie-check'Türkiye dünya turizminde bir marka'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.