Türkiye, Gülbaba Türbesine sahip çıkıyor

Osmaniye’de gerçekleştirilecek etkinliklere katılmak üzere Adana’ya gelen Günay ile Macaristan Kültür ve Eğitim Bakanı Istvan Hiller’i, Adana Havalimanı’nda, Vali İlhan Atış, AK Parti Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak karşıladı.

Günay, burada yaptığı açıklamada, daha önce Hiller ile Kocaeli’nde ve Tekirdağ’da açılışlar gerçekleştirdiklerini belirterek, ”Hiller, Macaristan’ın Kültür ve Eğitim Bakanı ama Türkiye’nin kültür işlerine çok ilgi gösteriyor, kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Macaristan’da çok önemli Osmanlı anıtları ve tarihi eserleri bulunduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu:

”Bunların en önemlilerinin başında Budapeşte’deki Gülbaba Türbesi geliyor. Türbenin yeni bir bakıma ve restorasyona ihtiyacı var. Bir proje hazırlığımız vardı. Hiller, bu restorasyonun hızlanması konusunda yardımcı olacağını vaat etti. Biz de Gülbaba Türbesi’nin bakımını, hem bizim tarihimize hem de Budapeşte’ye yakışacak şekilde yapacağız ve restore edeceğiz.”

Hiller ise Türkiye’ye, Türkiye’yi ve Türk dostluğunu selamlayabilmek için geldiklerini belirterek, ”Bu, yüzyıllara dayanan ve uzun bir geçmişi olan bir dostluk. Bilindiği üzere Bela Bartok, dünyaca bilinen ve tanınan bir Macar bestekar. Neredeyse 1 asır öncesinde burada Türk halk müziği derlemeleri yaptı. Bu derlemeleri, Macar halk müziğiyle karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirdi” dedi.

Bartok’un çalışmasının, daha sonra Budapeşte, New York ve Tokyo’ya kadar dünyaca bilinir hale geldiğini kaydeden Hiller, şunları kaydetti:

”Bu çalışmalarını, dünyanın dört bir yanında müzik akademilerinde eğitim olarak verdi ve öğretti. Osmaniye Cebel-i Bereket Kültür Merkezi bünyesinde düzenlenen Bela Bartok Sergi Salonu için, Günay başta olmak üzere yetkililere teşekkür ediyorum. Sergi salonunun açılması için Günay’la birlikte ortak çaba harcadık. Bu, Türklerin ve Macarların ortak çalışmaların bir gururudur.”

Daha sonra Günay ve Hiller, kara yoluyla Osmaniye’ye hareket etti. Burada Günay ve Hiller, Bela Bartok Sergi Salonu’nun açılışını yapacak ve Hiller Günay’a, Macaristan kültürüne ait yapıların, bakım ve onarımına yaptığı katkılardan dolayı liyakat nişanı verecek.

______________________

* Macaristan ve komşu ülkeleriyle ilgili haberler için http://www.turkinfo.hu

1233190cookie-checkTürkiye, Gülbaba Türbesine sahip çıkıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.