‘Türkiye hala uyuşturucuda geçiş ülkesi’

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve mali suçlarla mücadele raporunda, Türk güvenlik güçlerinin uyuşturucu kaçakçılığını engellemede kararlı bir yaklaşım sergilemesine karşın, Türkiye’nin, Güneybatı Asya’dan Batı Avrupa’ya uyuşturucu ticaretinde geçiş ülkesi olmayı sürdürdüğü bildirildi.

Raporda, Türkiye üzerinden Batı Avrupa’ya ve ABD’ye eroin sevkıyatı yapıldığına işaret edilerek, ”Türkiye’de uyuşturucu kaçakçılığına karışanların etnik olarak Kürt veya İranlı olduğu, aileleriyle birlikte yıllardır bu işin içinde bulundukları” öne sürüldü. Uyuşturucu ticareti yapan bu kişilerin bir kısmının Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşamasına karşın, bir kısmının da büyük kentlere ve Avrupa’ya göç ettiği, burada da uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi.

Raporda, Türk güvenlik güçlerinin, uyuşturucu kaçakçılığını engellemede kararlı bir yaklaşım sergilediği belirtilirken, özellikle Türk polisinin, Jandarma ve gümrük kontrol yetkilileriyle birlikte önemli bir rol oynadığına değinildi. Türk yetkililerinin, düzenlediği baskınlarda büyük miktarlarda eroin ve diğer kimyasal uyuşturucu ele geçirdiğine dikkat çekilerek, yakalanan miktarlara bakıldığında her yıl Türkiye üzerinden tonlarca eroinin kaçırıldığının tahmin edilebileceği vurgulandı. ABD raporunda, Türk hükümetinin uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine ciddi bir finansal ve insan kaynağı aktardığı ve Afganistan’da üretilen uyuşturucu akışının azaltılmasındaki bölgesel çabalara önemli katkıda bulunduğu belirtildi.

1189520cookie-check‘Türkiye hala uyuşturucuda geçiş ülkesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.