Türkiye IŞİD’e karşı harekata katıldı

Ankara’nın Suriye’de planladığı tampon bölgeye IŞİD’in baskın düzenlemesinin ardından, ABD ile Türkiye IŞİD’e karşı ilk ortak operasyonu yaptı.

Türkiye Haziran 2014’ten beri sınır komşusu olduğu IŞİD’i ABD ile birlikte vurmaya önceki akşam başlarken, ilkin Hava Kuvvetlerine ait 2 uçak 3 hedefi, dün de 2 uçak 4 hedefi vurdu. ABD uçakları İncirlik’ten kalktı.

Ankara’nın tampon bölge kurmak istediği Rojava kantonları arasındaki Azez/Mare-Cerablus hattında ilerleyen IŞİD, 26-27 Ağustos’ta Mare’nin merkezine girip Derha, Herbal, Harcele köylerini ele geçirmişti. IŞİD saldırısına uyurken yakalanan Sultan Murat Tugayı’nın 15’ten fazla adamı öldürülmüş, 25’i esir alınmıştı. Bunun üzerine Türkiye’nin ABD ile koordineli hava saldırısında vurulan hedefler arasında Savran ile Membiç’in olduğu öğrenildi.

Vurulacak alanla ilgili istihbarat ve hedef belirlemeyi ABD yaptı. Türk tarafı da bu bilgiyi teyit edip vurdu. Harekâta ilişkin planlama İncirlik’te yapıldı. Ortak değerlendirmenin ardından da ilk ortak operasyon başladı.

Carter uyarmıştı

Ankara temmuzdaki Suruç katliamının ardından IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyona askeri olarak da katılma kararı almıştı. ABD ile 1 yılı aşkın süredir müzakere ettiği İncirlik’ten ortak operasyon için mutabakatı imzalamıştı.

Bu imzadan beri ABD uçakları İncirlik’ten operasyon yürütürken, Türkiye Suruç’un hemen ardından hem karadan hem havadan bombaladığı IŞİD mevzilerine saldırılarını durdurmuştu. Geçen hafta ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye’nin hava saldırılarına katılması ve sınırını daha fazla kontrol etmesine yönelik uyarılar yaptı.

Ve Özgün Kararlılık Harekatı çerçevesinde süren hava operasyonlara katılıma ilişkin teknik belge, ABD ile 24 Ağustos’ta imzalandı. Dün Dışişleri “Savaş uçaklarımız, koalisyon savaş uçaklarıyla birlikte, Suriye’de belirlenen, ülkemiz güvenliğine de tehdit oluşturan DEAŞ (IŞİD) hedeflerine karşı ortak hava harekatına başlamıştır” dedi. Ancak Ankara’ın ”güvenli bölge”, Washington’ın “IŞİD’den arındırılmış bölge” diye söz ettiği 90 kilometrelik Azez-Cerablus hattı dışında Türkiye’nin IŞİD’e karşı ortak operasyon yapması beklenmiyor.

ABD memnun

Türkiye sınırında Haziran 2014’ten beri bayrak çeken IŞİD’i Ankara temmuzda “öncelikli güvenlik sorunu” ilan etti. Dünkü Dışişleri “Terör örgütleriyle mücadele öncelikli bir ulusal güvenlik konusu. Bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Türkiye, 2013’ten beri terör örgütleri listesine aldığı DEAŞ’tan (IŞİD) kaynaklanan terör tehdidinin bertarafına yönelik çabalara aktif desteğini ulusal düzeyde ve uluslararası koalisyon bünyesinde kararlılıkla sürdürecek” dedi. Ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Türkiye’nin katılımını duyurup “Ortak düşmanımızı geriletme ve yenilgiye uğratma kapasitemizi güçlendiriyor” vurgusu yaptı.

PYD kaygısı

IŞİD Azez’e ilerleyince, Türkmen gruplar arasında “Azez’in ardından Afrin’e ilerleyecek ve YPG ile IŞİD karşı karşıya gelince ABD harekete geçecek. Böylece güvenli olacağı söylenen bölgede de YPG kontrolü sağlayacak” söylentisi yayılmıştı. Bölgedeki çok sayıda Türkmen ve Arap, Türkiye sınırı da dahil olmak harekete geçmiş durumda.

1462870cookie-checkTürkiye IŞİD’e karşı harekata katıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.