Türkiye ile ortak tarih yazma projesi

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Jean Dunn, Avustralya Hükümeti İade Komisyonu Başkan Yardımcısı Ian Campbell ve araştırmacı Robert A. Care ile birlikte Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nu ziyaret ederek işbirliği önerisini dile getirdi.

Halaçoğlu’na, Gelibolu’nun tarihlerindeki önemini anımsatan heyet üyeleri, ”Ortak bir tarih araştırması yapılarak, üzeri toprakla örtülen mevzilerin, savaşın geçtiği mekanların eski biçimiyle tekrar düzenlenmesi” teklifinde bulundu.

Halaçoğlu da Çanakkale Savaşları’nın Türk tarihinde de büyük öneme sahip olduğunu belirterek, savaşın geçtiği bölgeye karşı, gerek devlet yetkililerinin gerekse Türk halkının büyük hassasiyet gösterdiğini söyledi. 

Bu çalışmalara ”memnuniyetle” katılacaklarını bildiren Halaçoğlu, Haziran ayı içinde iki ülke heyetlerinin tekrar biraraya gelerek çalışmaların başlatılması önerisinde bulundu. 

”Bir proje olmadan yola çıkılamayacağını” kaydeden Halaçoğlu, yapılacakların bir projeyle belirlenmesinin ardından, bir plan ve program dahilinde yola çıkılmasında fayda olduğunu belirtti. 

Avustralyalılar’ın Türkler’in Gelibolu’daki savaşlara bakış açısını da merak ettiklerini kaydeden Halaçoğlu, kendisini ziyaret eden heyete TTK tarafından hazırlanan ”Çanakkale 1915” CD-ROM’undan hediye ettiğini bildirdi.

1107360cookie-checkTürkiye ile ortak tarih yazma projesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.