“Türkiye İçin Hoşgeldin Halısı”

“İngiltere, Türk bakanların Doğu’dan ziyade Batı’ya bakmalarına sebep olacak şekilde yardımcı olmalı” diye yazan The Times, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in haklı olarak, Türkiye’nin Doğu’ya bakmasını önlemekte kararlı olduğunu belirtti.

The Times, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin her zamankinden uzak göründüğü, bunun sonucu da Doğu’ya bakmanın Türkiye’yi cezbettiği görüşünü savundu. Türkiye’nin bölgesinde etkinliğinin arttığına dair birçok işaret olduğunu vurgulayan gazete, İsrail’in Mavi Marmara gemisine saldırısını “acemice” olarak nitelendirdi.

The Times Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsrail’le ilişkilerin asla eskisi gibi olmayacağını söylediğini aktararak bu noktada Avrupa’nın, Türkiye hükümetinin temelde ölçülü bir tavır takınması için çalışması gerektiğini vurguladı.

Gazete başyazısını şu cümlelerle noktaladı:

“Eğer AB’de ilerleme sağlanmasını önleyen problemlerden kurtulma yolunda Sayın Hague’nin yapabileceği az şey varsa, İngiltere’nin sunabileceği antlaşmalar, ticari anlaşmalar olabilir, olmalıdır da. İngiltere Türkiye’ye niçin el uzatılması gerektiğini yüksek sesle telaffuz etmeye devam etmelidir, ki bu konuda İngiltere’de partiler arasında bir uzlaşma vardır. İngiltere tarihsel olarak AB’nin ticaret politikası üzerinde çok etkilidir ve diğer birlik üyesi ülkeleri, başka ticari bağların araştırılması yolunda zorlayabilir. Bu tip ittifaklar, Ankara’nın resmi AB süreçlerinde olanlar yüzünden yaşadığı hayalkırıklığını bir nebze de olsa telafi edecektir. Bu tip ittifaklar ayrıca Türk liderler için de bir ödül olacak, Türk hükümetine en çok arzulamamız gereken rolü oynama imkanı verecektir. Bu rol de, Doğu’yla Batı arasındaki iletişimin başlangıç noktası olmaktır.”

832570cookie-check“Türkiye İçin Hoşgeldin Halısı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.