Türkiye karar taslağı komiteden geçti

Kimisi birleştirilen ya da son anda geri çekilen 188 değişiklik önergesinin ayrı ayrı oylanmasının ardından taslak raporun bütünü, komitede 4 ”hayır” ve 1 ”çekimsere” karşı 65 oyla kabul edildi.

Oomen-Ruijten, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, ”Türkiye’ye karşı adil ve dürüst olduğunu” savunarak, taslak belgenin AP Genel Kurulu’nda da kabul edilmesiyle birlikte ilişkilere yeni bir ivme kazandırılacağını umduğunu söyledi.

”Bu rapor Türkiye’nin aynası olmalıdır” diyen Oomen-Ruijten, ”Yargı reformu stratejisi geliştirilmesine karşın yeni sistematik reformlara ihtiyaç var. Kopenhag kriterleri müzakerelerin merkezidir. (Müzakerelerin hedefi) yeni fasıllar açmak değil, Türkiye’yi çağdaş, demokratik ve refah içinde bir topluma dönüştürmektir” dedi.

Kabul edilen değişiklik önergeleriyle taslak raporda yer alan ”Ergenekon” sanıklarının yargılanmasıyla ilgili ”Ergenekon suç örgütü sanıklarının yargılanmaya başlamasından memnuniyet duyuyoruz. Örgütün devlet kurumlarına sızan uzantılarının bütünüyle ortaya çıkarılması için yetkilileri soruşturmayı sürdürmeye teşvik ediyoruz. Sanıklara muameleyle ilgili (olumsuz) haberlerden endişe duyuyor, Türk makamlarından sanıklara adil yargılanma hakkı sunmalarını ve hukukun üstünlüğü ilkelerine sıkıca bağlı kalmalarını istiyoruz” biçimindeki ifadelerin sonuna ”Hrant Dink’in öldürülmesi gibi çözümlenemeyen davalar değerlendirilirken Ergenekon’un bu tür olaylarda rolü olduğu tezi daha çok ciddiye alınmalıdır” cümlesi eklendi.
 

1187780cookie-checkTürkiye karar taslağı komiteden geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.