‘Türkiye limanlarını Rum’a açmaz’

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetiminin KKTC deniz ve hava limanlarına boykotu sürerken Türkiye’nin limanlarını Rum yönetimine açmasının mümkün olmadığını söyledi.


Talat, bir kabulünde Rum yönetimini de kapsayan gümrük birliği ek protokolünün dün AB tarafından onaylandığını, birkaç hafta içinde de Türkiye tarafından imzalanmasının beklendiğinin anımsatılması üzerine, özetle şunları söyledi:


”Ek protokol imzalanıyor, bu zaten sürpriz değil. Ek protokolün imzalanması, limanların açılması demek değil. Bu olmayacak. Bu konuda Türkiye’nin ve bizim önerilerimiz var.” 


Talat, Rus turistlerin KKTC ziyaretinin Rusya tarafından engellenmesini ise ”Rusya’nın tarafsızlığına uygun değil. Demek ki anlatmak için daha çok çalışmamız lazım” sözleriyle değerlendirdi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesine karşın, KKTC’ye geçme davetlerini kabul etmediğini ve Güney Kıbrıs’taki büyükelçilikte görüşme önerisinde bulunduğunu anımsatan Talat, ”Bu tutum, Güvenlik Konseyi üyesi Rusya’nın tarafsızlığına uygun değil. Geleneksel Rus-Rum işbirliği. Ama ben Rusya’nın bize düşman olduğunu kabul etmiyorum” dedi.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bir başka soru üzerine de Türk ve Rum heyetlerin katılımıyla Brüksel’de yapılan temasların devam ettiğini, bitince açıklanacağını söyledi. 


Kıbrıslı Türk ve Rum heyetler, AB gündemindeki mali yardım ve doğrudan ticaret tüzükleriyle ilgili çalışmalar çerçevesinde dönem başkanı Lüksemburg’un girişimleriyle bir süreden beri ortak çalışma yapıyor.


 

680360cookie-check‘Türkiye limanlarını Rum’a açmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.