Türkiye Newroz/Nevruz’u kutluyor

Dün başta İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Hakkari ve Batman olmak üzere bir çok ilde düzenlenen etkinliklerde buluşan yüz binlerce insan halaylar ve şarkılarla Newroz/ Nevruz’u kutlayarak, barış istedi.


Hakkari’de Newroz/Nevruz ateşini yakan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun silahlarla çözülemeyeceğini belirterek, operasyonların durdurulmasını, PKK’nin de eylem yapmama kararı almasını istedi.
 
Türk, “Demokratik bir proje ortaya konulsun. Böyle bir proje olursa, PKK’liler sınırların dışına bile çıkar. Proje tam uygulanırsa, bu silahsızlanmaya kadar da gider. Yeter ki diyalog geliştirilsin” dedi.


Newroz/Nevruz öncesi İçişleri Bakanlığı’nın Türk bayrağı dışında bayrak ve flamayı yasaklaması, bazı illerde “w” ve “o” harfleri yüzünden mitinglere izin çıkmaması, Kürtçe afişlerin toplatılması nedeniyle oluşan gerginliğe rağmen İzmir ve Ankara’da yaşanan küçük olaylar dışında sağduyunun hakim olduğu etkinliklerde, Kürt sorununun demokratik çözümü ve genel af talepleri dile getirildi.


VAN’DA NEWROZ İZNİ ALINDI


DTP’den Alattin Erdoğan, Van’da Newroz/Nevruz kutlamaları için gerekli izinin alındığını ve hiçbir sorunun olmadığını söyledi.


Cumhuriyet Caddesi Zerbank Sokak’ta bulunan DTP il binasının önünde açıklama yapan Erdoğan, Nevruz’un, Tarihi Van Kalesi’nin arka kısmında bulunan Eski Van Şehri’nde kutlanacağını belirtti.
 
Açıklamanın ardından, DTP il yöneticileri, Cumhuriyet Caddesi’nde Nevruz’un barış, kardeşlik ve emeği savunanların bayramı olduğuna ilişkin el ilanları dağıttı.


Öte yandan yarın (21 Mart) Diyarbakır’da da geniş katılımlı bir miting yapılacak.


DOĞANIN CANLANDIĞI GÜN


21 Mart, birçok toplulukta hep aynı anlama -“Yeni Gün”- gelen farklı adlar altında farklı inanışlara uygun biçimde kutlanıyor. Grup 7 İletişim Hizmetlerinin ajandasında bu güün tanımı şöyle:


“Güneşin Koç burcuna girdiği gün. Kökleri asırlar öncesine dayanan ve günümüzde özellikle Kürt ve alevi toplulukları tarafından kutlanan Newroz/Nevruz, doğanın canlanmasını temsil eder. Kürtler için yeni yılın ilk günü anlamına gelir. Kırlara çıkılıp topluca yemek yenir, ateşler yakılır, dans edilir.


“Newroz/Nevruz, Aleviler tarafından Hazreti Ali’nin doğum günü olarak kutlanır. Aleviler, Hazreti Ali’nin doğum gününü şeker, şerbet ve çiçeklerle kutlarlar. Newroz/Nevruz bayramı akşamı Hazreti Ali’nin doğumuna ait dualar, nefesler okunur, lokma ve süt dağıtılır, cem törenleri yapılır.”


Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz, 5 bin yıldır kutlanıyor. Farsça “yeni gün” anlamına gelen Newroz/Nevruz, “Noruz”, “Navrız”, “Ergenekon”, “Bozkurt”, “Çağan”, “Mart Dokuzu”, “Sultan Nevruz”, “Mart Bozumu” gibi adlarla da anılıyor.


Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan ise resmi tatil ilan ettikleri Nevruz’u, “milli bayram” olarak her yıl kutluyor.


Bu günde, kederli olmak en büyük ayıp ve suç sayılıyor. Kutlama törenlerinde bölgelere göre çok farklı oyunlar oynanırken, bu güne özel bazı yemekler pişiriliyor ve eğlenceler düzenleniyor.


Topluca yenilen Nevruz yemeğinin ardından yeni yıl kutlanıyor ve gençler, yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlıyor.


İSTANBUL’DA ÇOŞKU


İstanbul’daki Newroz/Nevruz kutlamaları yaklaşık yüz bin kişinin katılımıyla hafta sonu Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda gerçekleşti.


DTP İstanbul İl örgütü öncülüğünde düzenlenen mitinge, Emeğin Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ezilenlerin Sosyalist Platformu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) destek verdi.


DTP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, mitingini açılışında yaptığı konuşmada, “Bir an önce askeri operasyonlar durmalı, silahlar susmalı, genel siyasi af sağlanmalıdır. Barışın sağlanması için köylere dönüşlerin önü açılmalı ve mağdur olan insanlara ekonomik destek sağlanmalıdır” dedi.


Kadınların yöresel kıyafetleriyle geldiği ve Newroz ateşlerinin yakıldığı kutlamalar sırasında sık sık Abdullah Öcalan lehine Kürtçe ve Türkçe sloganlar atıldı.


Katılımın yoğunluğu izdihama yol açarken, Katılımcılardan bazıları baygınlık geçirirken, kürsüden sık sık kayıp çocuk anonsları yapıldı.


Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak alana toplu halde giriş yapmak isteyen bir grupla polis ekipleri arasında tartışma yaşandı.


Beş binin üzerinde asker ve polisin görevlendirdiği miting Koma Çiya ve Grup Vardiya’nın konserinin ardından son buldu.


ANKARA’DA HER İKİSİ DE


Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingde barış çağrısı yapıldı. Demokratik Toplum Partisi (DTP), Emeğin Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Halkevleri’nin de destek verdiği kutlamalarda, aranmak istemeyen ve PKK lehine pankartları bırakmak istemeyen bazı guruplarla polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.


Resmi kutlalamalar ise Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’nin (TÜRKSOY) Ulus’taki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkmenistan’dan gelen toplulukların da katıldığı törende, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı marşlar çaldı. Altınpark’taki Göl Gazinosu’nda şenlik düzenlendi.


İZMİR’DE ARBADE


İzmir’de Newroz Gündoğdu Meydanı’nda yapılan miting başlarken olaylar yaşandı. Üst araması yapıldığı sırada bir grubun güvenlik barikatı aşması sonucu, polisle grup arasında arbede yaşandı. Bazı polis araçlarının ve binalarının camlarının kırıldığı olaylarda polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Polis olayda 19 tane molotof kokteyli ele geçirdi.DTP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Sakık’ın araya girmesinin ardından mitinge devam edildi.


Hakkari’de Türk’ten diyalog çağrısı


Hakkari’de Newroz kutlamaları Merzan Spor Sahası’nda yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla yapıldı.


Kutlamamalara DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, Barış Gurubu Üyesi Mehmet Şirin Tunç, Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, İHD Hakkari Şube Başkanı Necibe Güneş, KESK Şubeler Platformu, DTP parti meclis üyeleri ve yabancı gözlemciler katıldı.


DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Şemdinli olayları hakkında demokratik bir şekilde hareket eden belediye başkanımız bugün yargılanıyor. Biz onun için ayağa kalktık ve diyoruz ki baskılar ve yasaklamalarla bir yere varılmaz. Bu çerçevede 2006 yılını barış ve demokrasi yılı olarak ilan ediyoruz” dedi.


Ardından Türk ve yanındaki heyet Newroz ateşini yaktı. Newroz kutlamaları Agire Jiyan ve Ferhat Tunç’un konserleri ve yerel grupların müzik dinletileriyle son buldu.


BATMAN YAĞMURA ALDIRMADI


Batman’da Festival Alanı’nda yapılan Newroz mitingine binlerce kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren belediye ve özel araçlarla miting alanına akan binlerce kişi, yağmura aldırmadan kutlamalara katıldı.


Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un Newroz ateşi yakarak, başlattığı kutlamalarda sık sık barış sloganları atıldı. Yoğun önlemlerin alındığı ve sıkı aramaların yapıldığı mitingde, sanatçıların şarkılarına eşlik eden kalabalık Abdullah Öcalan lehine slogan attı.


SEZER’İN DEMECİ


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Nevruzun, güzel günlerin habercisi olduğunu” söyledi.


Sezer, Nevruz dolayısıyla yayınladığı mesajda, toplumlarda barış kültürünün oluşmasında sevgi, saygı ve hoşgörü gibi evrensel kavramların önemini anımsatan kültürel ve toplumsal etkinlerin büyük önem taşıdığını vurguladı. http://www.bianet.org  KÖ/AD

1029010cookie-checkTürkiye Newroz/Nevruz’u kutluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.