‘Türkiye, çocuk işçiliği önlemede örnek’

Türkiye, konferans kapsamında, ILO tarafından daha önce gönderilen davet mektubu üzerine, 9 Haziranda çocuk işçiliğiyle ilgili düzenlenecek yuvarlak masa toplantısına katılacak.


Toplantı için örnek olarak seçilen ülkeler, çocuk işçiliği ve bunun en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin gerçekleştirmiş oldukları iyi uygulamaların sayısına ve bu konuda kaydettikleri ilerlemeye göre belirlendi.


Söz konusu toplantıyla, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün kutlanmasının pekiştirilmesi, Türkiye, Tanzanya ve Brezilya’daki hükümetler ile sosyal tarafların uygulamalardan çıkardıkları derslerin ve iyi uygulamaların, sorunun yaşandığı diğer ülkelere gösterilmesi hedefleniyor.


Brezilya, Türkiye ve Tanzanya halen ”Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Takvime Bağlı Programlar”ı uyguluyor. Bu ülkeler, çocuk işçiliğiyle mücadeleye ilişkin faaliyetlerde ILO ile çalışan ilk ülkeler olma özelliği taşıyor.


Toplantıda, Türkiye adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile işçi ve işveren kesimlerinden birer temsilci yapacakları sunumlarla bu konuda uygulanan projelerde yakalanan başarıları ve deneyimlerini anlatacaklar.


Türkiye, 1992 yılında ILO ile imzaladığı protokolle ”Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı”na (IPEC) ilk aşamada katılan ülkelerden biri oldu. Bugüne kadar başarı ile sürdürülen programın süresi 2001 yılında ILO ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan yeni bir protokolle 12 Eylül 2006 tarihine kadar uzatıldı. Türkiye’de 1992-2001 yılları arasında uygulamaya konulan projelerle yaklaşık 60 bin çalışan çocuğa ulaşıldı. Çocukların yüzde 60’ı çalışma yaşamından çekilerek eğitime yönlendirilirken, yüzde 40’ı ise daha iyi çalışma koşulları ile daha iyi sağlık, beslenme ve mesleki eğitim imkanlarına kavuştu.


Çocuk işçiliğinin dünyada azalma eğiliminde olduğu belirtilen raporda, son 4 yılda tüm dünyadaki çocuk işçi sayısının yüzde 11, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçi sayısının yüzde 26, 5-14 yaş grubunda ağır ve tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçi sayısının da yüzde 33 azaldığı ifade ediliyor.


FOTOĞRAF: Özkan Dayıoğlu tarafından çekildi
 

690210cookie-check‘Türkiye, çocuk işçiliği önlemede örnek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.