Türkiye ot ve saman ithal edecek!

Doğası yağmalanan, toprakları çoraklığa terkedilen Türkiye’nin tarımsal çöküşü.

Dünyanın yedinci, Avrupa’nın bir numaralı tarım ülkesi olmakla övünen Türkiye, sap ve saman ithal edecek duruma geldi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle daha önce ithalatı yasak olan ot ve saman gibi yem ürünlerinin ithalatının önü açıldı.

YILDIRIM SAMAN VE OT İTHALATINI YAZDI

Dünya Gazetesi’ndeki ‘Tarım Dünyasından’ köşesinde konuyu gündeme getiren Ali Ekber Yıldırım, Tarım ülkesi olan Türkiye’nin cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithaline karar verdiğini yazdı. Yıldırım, “eveleyip gevelemeye gerek yok, sözün bittiği yerdeyiz” ifadelerini kullandı.

BAKAN EKER MÜJDEYİ İFTAR YEMEĞİNDE VERDİ

Ali Ekber Yıldırım’ın bugünkü Dünya Gazetesi’nde yer alan çarpıcı yazısında, Türkiye’nin sap ve saman ithal etmek için yasal düzenleme yapıldığı bilgisini verdi. Sahip olduğu iklim, insan gücü, toprak yapısı ve tarımsal potansiyeli ile Türkiye’nin bunu hak edecek bir ülke olup olmadığını sorgulayan Yıldırım, 3 ağustos’ta Dünya Gazetesi’nde yayınlanan “Ot ve saman ithalatı gündemde” başlıklı haberin ardından Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in gazetecilere verdiği iftar yemeğinde saman ithalatı yapılacağı müjdesini (!) verdiğini yazdı.

ÖZEL SEKTÖR SAMAN VE OT İTHAL EDECEK

Bakan Eker’in, sap, saman, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin miktarında meydana gelen azalmanın hayvancılığı olumsuz etkilememesi için tedbirler aldıklarını söylediğini anımsatan Yıldırım, “Bu çerçevede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) arpa satışı yapmasını ve kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Bakan Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan başına 300 lira destek verileceğini bildirdi. Bakan Eker, ihtiyaç ortaya çıkması durumunda kaba yemle ilgili ithalatın özel sektör tarafından yapılacağına vurgu yaparak, aşırı fiyat yükselmelerini önlemek ve isteyen üreticilerin ithalat yapmasını kolaylaştırmak için bu kararın alındığını söyledi. Bakan Eker, ‘Biz devlet eliyle bunu ithal etmeyeceğiz, ithal için yol açıyoruz. İthal etmek isteyenlere imkan vereceğiz’ dedi” bilgisini aktardı.

HAZIRLIKLAR TAMAM, KOMŞU ÜLKELER DEVREDE

Bakan Eker’in açıklamasındaki yeni olan tek şeyin ot ve saman ithalatı olduğunun altını çizen Yıldırım, yazısında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Açıklamadan iki gün sonra ot, sap ve saman ithalatının önünü açan yasal düzenleme yapıldı. Bitki karantinası yönetmeliğinde yapılan değişiklik 9 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Değişiklikle ithalatı yasak ürünler kapsamında olan kuru ot, sap ve saman bu kapsamdan çıkarılarak ithalatı yapılabilir hale getirildi. Yapılan düzenleme ve Bakan Mehdi Eker’in açıklamaları hayvancılık sektöründe özellikle yem sanayicileri tarafından olumlu karşılandı. Hazırlıklar yapıldı yakın zamanda komşu ülkelerden ot ve saman ithalatı yapılacak.

OT İTHALATI TÜRK HAYVANCILIĞINI KURTARIR MI?

Bu ithalat darboğaza düşen ülke hayvancılığını kurtarmaya yeter mi?
1- Ot ve saman ithalatı günü kurtarmaktan öte bir işe yaramaz. İthalat kısa süreli olarak fiyatı aşağı çekebilir ama sektöre yarardan çok zarar verir.
2- Geçmişte pek çok örneği gösterdi ki ülkenin kaynaklarını verimli kullanmak yerine iç piyasayı ithalatla terbiye etmenin faturası sonra çok ağır oluyor. Örnek mi istiyorsunuz. İşte canlı hayvan ve et ithalatı. İthalat, yükselen et fiyatını kısa süreli olarak aşağı çekti. Fakat, besicilerin iflasına neden oldu. Ülkenin 2 milyar dolardan fazla parası ithalata gitti. Ot ve saman krizi ile sektör yine çıkmaza girdi. Süt hayvanlarının yeniden kesime gitmesine neden oldu. Birçok hastalığı ülkeye musallat etti. İnsan sağlığına verdiği zararı henüz kimse bilmiyor. Canlı hayvan ve et ithalatı, ülke hayvancılığını kurtarmak bir yana daha büyük bir darboğaza sürükledi.
3- Ot ve saman ithalatı ile ülkeye yeni hayvan hastalıklarının girmesi kaçınılmaz. İthalatla üç kuruşluk fiyat indirimi sağlayalım derken ot ve samanla gelecek hastalığın zararı çok büyük olacak.

ÜRETİM DEĞİL, İTHALAT DESTEKLENİYOR

İklimi her türlü tarımsal üretime uygun olmasına karşın toprakları boş kalan, insanları işsiz ve yoksul olan Türkiye, ot ve saman ithal etmek zorunda kalıyorsa hayvancılık politikasının ciddi olarak sorgulanması gerekmez mi? Asıl sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğu hep gözden kaçırılıyor. Günübirlik politikalarla üretim değil ithalat destekleniyor.

KOOPERATİFLER VE YEM SANAYİCİLERİ SORUMLU

Saman ithalatına izin veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e teşekkür etmek için sıraya giren hayvancılık örgütlerinin yöneticileri, kooperatif yöneticileri, ithal samanla hayvanlarını doyurmak zorunda kalan yetiştiriciler, çözümü ithal yemde bulan yem sanayicileri ülke hayvancılığının bu noktaya gelmesinde sorumluluğunuz yok mu?

AVRUPANIN BİR NUMARALI TARIM ÜLKESİ Mİ, HADİ ORADAN

Hayvanı ithal edeceksiniz. Hayvana yedireceğiniz ot ve samanı ithal edeceksiniz. Kurbanda keseceğiniz kurbanlık hayvanı bile ithal etmeye mecbur olacaksınız. Yetmedi halkınıza ithal et yedireceksiniz. Sonra da, ‘Türkiye dünyanın yedinci, Avrupa’nın bir numaralı tarım ülkesi’ diyeceksiniz. Hadi oradan.”

1541660cookie-checkTürkiye ot ve saman ithal edecek!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.